Bülbül, 2 bin yıllık Gümüşkesen Anıt Mezarının yanındaki inşaat çalışmasını sordu

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan yaklaşık 2 bin yıllık Gümüşkesen Anıt Mezarının yanındaki inşaat çalışmalarını gündeme getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Gümüşkesen Mahallesi’ndeki 1800-2000 yıllık tarihi olan Gümüşkesen Anıt Mezarının yanında, Limak şirketi tarafından yapılan inşaatı gündeme getirdi.

Bülbül‘ün verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Yazılı ve sosyal medyada Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Gümüşkesen Mahallesi’ndeki 1800-2 bin yıllık tarihli Gümüşkesen Anıt Mezarının bitişiğine IC-LİMAK şirketinin 13 Aralık 2016 tarihinde imzalanan protokol kapsamında inşa ettiği Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme projeleri ile ilgili binanın yerelde büyük tepkilere neden olduğu, Aralık 2017 yılında inşaatına başlanan müze inşaatının yaklaşık 11 ay sonra kaderine terk edildiğine dair haberlere yer verilmektedir.

“İNŞAAT NEDENİYLE 5 YILDIR ZİYARETE KAPALI OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR”

Haberin ayrıntılarında arkeologların M.S. 160-180 olarak tarihledikleri Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın müze müdürlüğü inşaatı nedeni ile 5 yıldır ziyarete kapalı olduğu ve bu durumun profesyonel tur rehberlerini isyan ettirdiği iddia edilmektedir.

Uzmanlar tescilli 100 yıllık yapılarda dahi yaklaşma mesafesinin 10 metre olmasına karşın çevre düzenleme projeleri ile ilgili binanın Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın hemen yanına yapılmasının mevcut tarihsel yapının her türlü koruma şartı ihlal edilerek görsel algısını engellediğini, bu nedenle yeni yapının tamamen yıkılıp çevre düzeninin eski haline getirilmesi gerektiğini dile getirmektedirler.

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan konu ile ilgili olarak şunları söylemektedir: Karahan “Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın bitişiğine yapılan yeni müze müdürlüğü binası yüzünden tarihi anıt mezar beş yıldır ziyarete kapalıdır. Son üç yüzyıldır o tarihsel anıt seyyahların, tarihçilerin, arkeologların uğrak yeri olmuştur.

“ŞANTİYE DERHAL ORADAN TASFİYE EDİLMELİ”

Kültür-tarih varlığına yönelik bu pervasızlık kabul edilemez. Müze inşaatı olarak adlandırılan şantiye derhal oradan tasfiye edilmeli. Firma bir daha geri dönmemek üzere bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Mimari ve tarihsel-siluet tekrar aslına dönüştürülmelidir. Yeni müze inşaatını yapan şirket, doğaya ve tarihe verdiği zararı, Mezar Anıtı’nın 5 yıldır ziyarete kapalı oluşunun bedelini ödemeli, hiçbir talan, yağma, fütursuzluk yapanın yanına kâr kalmamalıdır.”

Bu bağlamda;

1- Bakanlığınız tescilli 100 yıllık yapılarda bile yaşlaşma mesafesi 10 metre iken Gümüşkesen Mezar Anıtı’na yönelik her türlü koruma şartı ihlal edilerek görsel algısını engelleyerek yapılan yeni müze müdürlüğü binası ile ilgili herhangi bir soruşturma açmış mıdır? Eğer soruşturma açıldıysa sorumlular hakkında ne tür bir yasal işlem gerçekleştirilmiştir?

2- Bakanlığınız beş yıldır ziyarete kapalı olan mezar anıtının gelirlerinin inşaatı yapan şirket ya da şirketlerden tazmini yoluna gidecek midir?

3- Yerel yurttaş inisiyatiflerinin müze inşaatı olarak adlandırılan şantiyesinin tasfiyesi ve anıt mezarın olduğu bölgenin eski siluetine kavuşturulması yönündeki taleplerini bakanlığınız göz önünde bulunduracak mıdır?”

PİRHA/ANTALYA

EN SON EKLENENLER