‘Burası Dersim’dir, Tunceli katliamın adıdır’

Dersim Belediyesi’ne atanan üçüncü kayyumun gelir gelmez belediyeye “Tunceli” tabelası asmasına kent sakinleri öfkeli. Dersim halkı, Tunceli’nin 38 katliamı kanununun adı olduğunu, asla bu dayatmaları kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Dersim Belediyesi eşbaşkanları Nurhayat Altun ile Mehmet Ali Bul’un tutuklanması sonrası atanan kayyumlar Dersim ismini kentin her yerinden silip, “Tunceli” ismini yaygınlaştırmak istiyor. İlk kayyum Olgun Öner, Dersim Yeraltı Çarşısı’nın ismini Tunceli Yeraltı Çarşısı, ardından atanan ikinci kayyum Osman Kaymak ise Dersim Otogarı’nın ismini Tunceli Otogarı olarak değiştirmişti. Son valiler kararnamesi ile atanan Tunceli Valisi, kayyum Tuncay Sonel ise işe Dersim Belediyesi yazılı tabelayı söküp yerine “Tunceli Belediyesi” yazan tabela asmakla başladı. Kent sakinleri ise bu politikaya oldukça tepkili.

‘TUNCELİ KATLİAMIN ADIDIR’

“Tunceli, 1938’de binlerce insanın katledilmesine yol açan kanunun ismidir” diyen Çayan Karakoyun, Tunceli adının yeniden dayatılmasını insani ve ahlaki olarak kabul edilemez gördüklerini söyledi. Karakoyun, Kürt ve Alevilik kimliğini bir arada tutan Dersim’e yönelik devletin yok etme yüzünün cumhuriyetin ilk yıllarından bugünlere kadar süregeldiğini belirtti. Karakoyun, “Kürt coğrafyasında iade edilen bazı yer isimlerinin tekrar değiştirilmesi ve Kürtçe eğitim veren dil okulları ve derneklerin kapatılması bu kültürel soykırımın artarak devam edeceğini gösteriyor” diye konuştu.

‘UYDURUK İSİM POLİTİKALARININ DEVAMIDIR’

Kayyum uygulamalarının, 12 Eylül darbesinden sonra bölgede yer isimlerinin değiştirilerek uyduruk isimler ile Türkçeleştirilmesi politikalarından bir farkı olmadığını dile getiren Mesut Özcan ise “Darbe üzerinden 37 yıl geçmesine rağmen bugün yaşananlar darbe yönetimini aratır hale getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce Dersim ile ilgili ‘Dersim katliamında devletin sorumluluğu varsa gerekirse özür dilerim’ demişti. Dersim tabelası indirilerek yerine Tunceli’nin asılması Erdoğan’ın ikiyüzlülüğünü gösteriyor” dedi.

‘DERSİM İSMİ NEDEN HALEN RAHATSIZ EDİYOR’

Dersim’in acı tarihi ile yaşayan bir gerçek olduğunu vurgulayan Dilan Hanoğlu, bu ismin neden halen rahatsız ettiğini söyledi.

Devran Duman ise, olacaksa bir değişiklik bunun halka sorulması ve halkın onayından sonra yapılması gerektiğini belirterek, kayyumun kendi tercihleri olmadığını vurguladı.

Yaşadıkları yerin Mameki ve Dersim olduğunu dile getiren Fatma Demir de, Tunceli’nin kendileri için bir anlam ifade etmediğini kaydetti.

‘ÖNEMLİ OLAN BİZİM NASIL ADLANDIRDIĞIMIZ’

Bina üzerindeki tabelayı değiştirmek ile bir kentin var olan gerçeğinin değiştirilemeyeceğinin altını çizen Ahmet Soylu ise, “Dersim, Alevilik inancının ve kültürünün günümüze taşıyan en güzel örneğidir. Yüzlerce yıl bunun değişmediği ve basit bir tabela ile değişmeyecektir. Önemli olan bizim bu kenti nasıl bildiğimiz. Bilinen şey ise buranın Dersim olduğudur. Yine dönüp dolaşır o tabelalar Dersim olur” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYA BURAYI DERSİM BİLİR’

Bülent Yüksel ise yok etme ve asimilasyon politikalarının yeni değil, uzun bir geçmişi olduğunu ve halen barbar zihniyet ile devam ettiğini söyledi. Dünyanın burayı Dersim olarak bildiğini ve Dersim halkını iradesinin güçlü olduğunu vurgulayan Yüksel, şöyle konuştu: “En son iki kelime kalsa, deseler ki Tunceli’yi söylersen cennet, Dersim’i kullanırsan aforoz ederiz derlerse ben Dersim diyeceğim. İsterlerse aforoz etsinler.”

EN SON EKLENENLER