BÜTÜN DÜNYA İZLİYOR

Türkiye, Suriye ve Irak’ta Kürtlere, Ermenilere, Asuri-Süryanilere, Êzidîlere yapılan muamelenin benzerini Asya ülkelerinden Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yapıyor. Dünya benzer şekilde izlerken, yollarda trajedi yaşanıyor

luslararası örgütler Myanmar’daki saldırıları ve mülteci dramını izlerken, Birleşmiş Milletler kaynakları geçtiğimiz hafta 27 bin 400 Arakanlı (Rohingya) Müslümanın Myanmar’ı terk ederek Bangladeş’e kaçtığını belirtti. Tüm protesto ve eleştirilere rağmen insan hak ve özgürlükleri konusunda adım atmayan Myanmar’da (Burma veya Birmanya da deniyor) askeri saldırı altındaki Müslümanların göç yollarındaki dramı büyüyor.

Arakan-Rohingya eyaletinde yaşayan Müslümanlara karşı sıklaşan saldırılar nedeniyle geçtiğimiz hafta onbinlerce kişinin Myanmar’ı terk ederek, Bangladeş’e kaçtığı belirtildi. Reuters’un Birleşmiş Milletler kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 27.400 kişi Bangladeş’e kaçarken, 20 bin kişi ise iki ülke arasındaki tarafsız bölgede mahsur kaldı. Müslümanların boşalttığı köylerin Myanmar ordusu tarafından yakıldığı iddiaları da basına yansıdı.

Bu arada Bangladeş sınır güvenlik birlikleri, perşembe günü ülkeden kaçmaya çalışırken, tekneleri alabora olan 20 Rohingyalı Müslüman kadın ve çocuğun cansız bedenlerine ulaşıldığını açıkladı. Arakanlı Müslümanlara Myanmar’da vatandaşlık verilmiyor ve bölgedeki köklerinin yüzyıllarca öncesine dayandığını söylemelerine karşın, yasadışı göçmen olarak kabul ediliyorlar.
Geçen ekim ayında da, Arakanlı isyancıların güvenlik güçlerine saldırılarından sonra, Myanmar Ordusu sert bir misillemede bulunmuş ve BM de güvenlik güçlerinin insanlığa karşı suç işlemiş olabileceğini söylemişti.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Myanmar’da şiddet olayları nedeniyle şu ana kadar 18 binden fazla Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’e geçtiğini açıklamıştı.

Ankara’nın çelişkisi

Türkiye, asker-polis-yargı operasyonlarıyla halklara ve emekçilere açık cezaevine dönüştürülürken, onbinlerce muhalif cezaevine doldurulurken, onbinlerce kişi işten atılıp açlığa mahkum edilirken, AKP Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, Arakanlı Müslümanların durumlarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’le telefon görüşmesi yapması; Myanmar’daki krizin daha fazla derinleşmeden durdurulması için BM’nin “acil müdahale etmesi” gerektiğini ve uluslararası toplumun harekete geçmesinin önemli olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Olaylar nasıl alevlendi

Myanmar ordusu Ekim 2016’da Arakan’da büyük bir operasyon başlatmıştı. Bölgedeki gerginlik, dönem dönem devam ederken son olarak cuma günü silahlı grupların 30 karakola saldırması sonrası yeniden tırmanışa geçti. Cuma gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 100’den fazla kişi hayatını kaybederken, binlerce Arakanlı Müslüman (Rohingya) ise, Bangladeş sınırına yığıldı.

BMGK klişesi

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere’nin talebi üzerine kapalı oturumda Arakan’da yaşanan gelişmeleri görüştü. Ortadoğu’da katliam yapan ülkeler için ciddi bir karar alamayan BMGK, Myanmar’da olanlar için de klişeleşmiş “kaygılıyız” açıklaması yaptı. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, “Myanmar’daki durum nedeniyle kaygılıyız. Tüm şiddet olaylarını kınıyoruz. Tüm taraflara tansiyonu düşürme çağrısı yapıyoruz” dedi. Rycroft, BMGK toplantısından herhangi bir resmi belge çıkmadığını da söyledi.

ARAKAN

EN SON EKLENENLER