Cami-Cemevi temeli atıldı, protestolara polis saldirdı.

Ankara’nın Mamak ilçesinde cami, cemevi ve aşevini bir arada bulunduracak kompleksin temeli dün atıldı. Proje, Hacı Bektaş Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı ile Cem Vakfı tarafından yürütülecek. Projenin finansmanını ise Alevi ve Sünni işadamları üstlenecek. Projenin bir yıl içinde bitirilmesi, merkezin seneye muharrem ayında açılması planlanıyor.
Temel atma törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, CHP Milletvekili Sinan Aygün, bazı AK Parti milletvekilleri ile vatandaşlar katıldı. Doğan yaptığı konuşmada, “Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi’den böyle bir proje için teklif geldiğinde memnuniyetle kabul edeceğimizi belirttik. Cami ve cemevi projesine bir de aşevi ekleme teklifimizi ilettik, kendisi de bu önerimizi geri çevirmedi böylelikle arsa aranma aşamasına geçildi” dedi. İslam’ın yerleştiği tüm ülkelerde büyük bir kavga yaşandığını, bu ülkelerin bütün kaynaklarını, doğalgaz ve petrolden elde ettikleri gelirleri, Sünni-Şii çekişmesinde birbirlerini öldürmeye harcadığını anlatan Doğan, şöyle devam etti: “Suriye olayı bunun dışında değildir. Suriye’de Alevi-Sünni adı altında, bu çatışmanın Türkiye ’ye de yansıması hedefleniyor. Biliyorsunuz, diğer ülkelerin tümünde ‘Şii-Sünni çatışması’ diye anılırken, Suriye’ye geldiğinde, bugün Anadolu’da da yayılmaya çalışan birtakım grupların Alevi-Sünni çatışmasını çıkartmak için büyük çaba sarf ettiklerini biliyoruz. İşte sadece, bugüne kadar, bir tek defa dahi Alevi-Sünni çatışmasının yaşanmadığı bir ülkede, bu temelde barışın devam edebilmesi için mutlaka Aleviliğin kanunların himayesine alınması, cemevlerinin hukuki statüyü kavuşturulması, Alevi yurttaşların anayasada öngörülen eşit vatandaş statüsüne uygun olarak genel bütçeden payını alması gerekmektedir.”

‘Aynı çınarın dallarıyız’

Çelik ise proje bittiğinde diller ve gönüllerin aynı aşkı niyaz edeceğini, önyargıların bu mekânların duvarlarına toslayarak yok olacağını belirterek, “Biz aynı pınardan beslenen fidanlarız. Aynı çınarın dallarıyız ve aynı inancın yollarıyız” dedi. Hacı Bektaşi Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı Başkanı Kemal Kaya da kutuplaşmanın olduğu bir dönemde bütünleşmenin fotoğrafını ortaya koyduklarını belirtti.

Törene protesto

Tören öncesi ise Mamak’ta protesto gösterisi düzenlendi. Önceki akşamdan başlayan gösteriler dün de devam etti. Polis göstericilere biber gazlı, plastik mermili müdahalede bulundu. Gezi eylemlerinde polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün kardeşleri de bölgeye geldi. Ethem’in kardeşi Mustafa Sarısülük’ün eşi Diren Sarısülük yaşanan çatışmayı, “Çok kötü müdahale oluyor. Polis sokaklara girdi. Kurumlara girip dağıtıyorlar, çok sayıda yaralı ve gözaltı var. Plastik mermiyle müdahale ediliyor. Gözaltına alınanlar götürülürken yaşlı kadınlar protesto ediyor. Polis onlara da gaz atıyor. Burada kimse dışarıya çıkamıyor” şeklinde anlattı. Müdahale sırasında çok sayıda yaralı ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Törenin başladığı saatlerde Süleyman Ayten Caddesi’ne gelen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri de cami ve cemevi projesine tepki gösterdi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül cami ve cemevi projesinin “Asimilasyon projesi” olduğunu, Alevilerin bu cemevine gitmeyeceğini söyledi. Bülbül, “Bizim Sünni vatandaşlarla bir sorunumuz yok. Biz asimilasyoncu, ırkçı devlete karşıyız. Bu cami ve cemevi yoksulun ekmeğinden çalınarak yapılıyor. Burası ibadethane değil. Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan yol düşkünüdür” dedi.

700 yıl önceki örnek

Cami-cemevi projesi bundan 7 asır önce Rumeli’de hayata geçirildi. Zaman gazetesinden Abdullah Aymaz ve Hasan Hacı’nın dün yayımlanan haberine göre, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde bulunan Ruşenler Köyü’ndeki Seyyid Ali Sultan Dergâhı, içinde barındırdığı cami ve cemevi ile 700 yıldır kardeşlik ve hoşgörü mesajları vermeyi sürdürüyor. Dergâh, cemevi, meydan evi, 500 kişilik aşevi-yemekhane, Tekke Camii, cami yanına sonradan inşa edilen mescit ve türbe içerisinde yer alan bir başka mescit ile Alevi ve Sünnilere hizmet veriyor. Seyyid Ali Sultan, 1350’li yıllarda Rumeli’ye geçti. Bugün de çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Ruşenler Köyü’ndeki tekkesini ise 1380’lerde kurarak ilim ve irfan faaliyetlerinde bulundu. Seyyid Ali Sultan Dergâhı, faaliyetlerini sürdürüyor. Yüzyıllar önce bin dönüm arazi üzerine kurulan dergâh, bugün 60 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan onlarca farklı mekândan oluşuyor.

Dede ve imam odası olacak

3264 metrekare alan üzerine inşa edilecek kompleksin içinde dede odası, imam odası, 350 kişilik konferans salonu, 350 kişilik aşevi, cenaze hizmetleri için gasilhane ve morg, kurban tığlama alanı, çocuklar için okuma salonu, misafir kabul salonları, çay ve sohbet salonları olacak. Proje, Hacı Bektaş Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı ile Cem Vakfı tarafından yürütülecek.

EN SON EKLENENLER