ÇAYKUR’un satışında 1’inci bölüm bitti!

ÇAYKUR ve diğer birçok kamu kurumunun özelleştirilmesi yıllardır gündemdeyken, iktidarın Varlık Fonu meselesini, sadece kredi bulmak ve bu amaçla bu kurumları ipoteklemek olarak açıklamaya çalışması, durumun önemini hafifleten ve üstünü örten bir yaklaşımdır

Geçtiğimiz aylarda, birçok kamu kurumuyla birlikte Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR’un yüzde 70 hissesi, 650 milyon dolar borç karşılığında Katarlı bir sermaye fonuna ipotek edildi. ÇAYKUR’un Katarlılara satıldığı iddiasının kentte yayılması üzerine ÇAYKUR, böyle bir satış olmadığını açıkladı. Ancak ipotek edilmesinin ikinci adımının satılmak anlamına geldiğini düşünen çay yetiştiricileri, bu gelişmeye tepki gösterdi. İpotek edilen bir varlığın yüksek kârları hedefleyecek olması üreticilerin felaketine yol açacağını tüm üreticiler biliyor. Bu gelişme önceden planlanmış ve bu nedenle ÇAYKUR’un fona devredildiği anlaşılmaktadır. Bu süreç eninde onunda ÇAYKUR’un belli ellere devredilmesine hizmet edeceği ise şimdiden görülmektedir.

ÇAYKUR 30 yıldır özelleştirme gündeminde

Özal hükümetinin ilk özelleştirme hedefleri içinde yer alan ÇAYKUR, AKP ile birlikte özelleştirilmesi amacıyla sürekli gündemdeydi. 2012 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) özelleştirilmesine devam edileceğini belirterek, ‘PTT, BOTAŞ, TİGEM ve ÇAYKUR’un özelleştirilmesinin gerekli şartlar oluştuğunda gündeme geleceğini ve bu kurumların da özelleşeceğini’ açıklamıştı. Bu açıklamada yer alan TİGEM dışında diğer kurumlar Fon’a devredildi. Fon eli ile ÇAYKUR’un içinin boşaltılması için atılan adım bunu gösteriyor. Yakın gelecekte ipotek verilen ÇAYKUR, Fon tarafından tüm varlığı ile satılabilecektir. Bu durumun sonuçları, çay üretim alanlarının daraltılmasıyla şirketlerin hakim olduğu sadece ‘organik’ vb. süslemelerle üretim yapılan alanlardan oluşan dar bir bölgede çay üretimi sıkıştırılacak. Dünyanın en büyük tüketim pazarı olan Türkiye’de gelecekte bölge çayı çeşni düzeyinde var olacak ve piyasa çay tekellerine terk edilecek.

ÇAYKUR sermaye eline verilmek isteniyor

ÇAYKUR ve diğer birçok kamu kurumunun özelleştirilmesi yıllardır gündemdeyken, iktidarın Varlık Fonu meselesini sadece kredi bulmak ve bu amaçla bu kurumları ipoteklemek olarak açıklamaya çalışması, durumun önemini hafifleten ve üstünü örten bir yaklaşımdır. Elbette bu yanıyla da ilerleyecekleri süreçte, temel hedef kamu kurum ve kuruluşları ile kamu uhdesinde bulunan tüm yapıların ve arazilerin sermaye eline teslim edilme sürecinin yaşanacağını tüm veriler bizlere göstermektedir.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER