Cem Vakfı: Din dersi müfredatına Alevilik eklensin

Cem Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlemeye gidilen 2017-2018 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı için öngördüğü değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı. Vakıf yöneticileri, kendi taslak öğretim programını ve  Alevilik ile ilgili örnek metinlerini Milli Eğitim Bakanlığına göndereceklerini açıkladı.   

Cem Vakfı İstanbul’da The Marmara otelinde Alevilik ile ilgili kendi hazırladıkları taslak örnek metinlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Cem Vakfı Avukatı Ulaş Çam, Cem Vakfı Müdürü Hıdır Akbayır, Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Eşref Doğan, Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut, İlahiyatçı Mustafa Cemil Kılıç ve Araştırmacı Yazar Ali Kaya katıldı.

Cem Vakfı geçtiğimiz yıllarda hükümetin Aleviler ile ilgili haksız ve ayrımcı uygulamalarını AİHM’e taşımıştı. Vakıf Türkiye’de Alevilerin yaşadıkları inançsal sorunlar ve din dersine ilişkin dava açmıştı.

AİHM kararı üç ilkeye dayandırarak Türkiye’yi mahkûm etmişti:  “Devlet dinlere karşı tarafsızlık yükümlülüğü olması, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin çoğulcu ve nesnel bilgilerle öğretilmesi ve dersin, ebeveynlerin inançlarını dikkate alarak, o inançlara saygı gösterilecek biçimde verilmesi.”

AİHM, Alevilere ayrımcılık yapıldığını belirterek din dersinin  Türkiye’deki inançsal çeşitliliği yansıtacak ve ebeveynlerin felsefi görüşlerini dikkate alacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve dersin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğine hükmetmişti.

“HÜKÜMET AİHM’İN KARARINI UYGULASIN”

Basın açıklamasını yapan Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir süre önce tüm dersler için yeni öğretim programları ve yeni müfredat çalışması yapıp, din kültürü dersi dışındaki tüm derslere ilişkin taslak müfredat programlarını kamuoyuna açıkladığını hatırlattı. Döner, din derslerine ilişkin sivil toplum kuruluşlarından ve yurttaşlardan görüş, öneri ve düşüncelerini iletmelerini istediklerini söyledi.

Döner, AİHM’in söz konusu kararı doğrultusunda Alevilik ile ilgili örnek hazırladıkları metinleri de Milli Eğitim Bakanlığı’na göndereceklerini söyledi.

Erdoğan Döner ayrıca, AİHM’in Alevi inanç önderlerinin yaptıkları hizmetlerin kamu hizmeti olarak kabul edilmesi, cemevlerin Alevilerin ibadethane statüsüne alınması gibi kararlarını Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetin zaman geçirmeden uygulamasını talep etti.

MEVCUT MÜFREDATTA ALEVİLİK KONUSU EKSİK

Cem Vakfı üyeleri açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Eşref Doğan, mevcut müfredatta Alevilik ile ilgili konuların atlandığına dikkat çekti. Doğan, “Eğer Milli Eğitim Bakanlığı bizim sunduğumuz müfredatı olduğu gibi kabul ederse ki etmek zorunda. Çağdaş bir devlet yolunda yol almak istiyorsa. Sizin kalkıp inancı Alevi Sünni diye ayırmanız da yanlış. Bu hataları düzeltmek için biz bir adım attık” dedi. Doğan, Alevi inanç önderlerinin de yetişmesi gereken çok ciddi çağdaş eğitim kurumlarına ihtiyacın olduğunu söyledi.

“EY DİYANET, MEZHEPÇİLİĞİ KALDIRMAK İÇİN KAÇ FETVA VERDİN?”

Diyanet İşleri Başkanlığına da seslenen bulunan Doğan şunları söyledi: “Ey Diyanet  140 bin kişilik kadronla yüz bini aşkınla camiilerinle ve yetişmiş kadrolarınla mezhepçiliği kaldırmak için bir Alevi-Sünni birliğini oluşturmak için kaç fetva verdin?”

İlahiyatçı Yazar Mustafa Cemil Kılıç ise mevcut müfredatta da Alevilik ile ilgili bilgiler olduğunu ancak bunların yeterli olmadığını söyledi:

“Ayrıca dil yani terminoloji sorunu vardı. Şimdi biz her ders yılı için hazırlanan müfredata, Alevilikle ilgili bilgilerin konulmasını talep ettik. Alevilik inancının literatürü ile ilgili terminolojinin yer almasını istedik. Müfredattaki ayrıştırıcı unsurların çıkartılıp, bunun yerine birleştirici bir dil kullandık. İnancıyla inanmayanıyla herkesi bütünleştirici bir dile yer verdik. Mesela İslam’da bir işe başlanırken Bismillahirrahmanirrahim ifadesi kullanılır. Aleviler de kullanıyor. Ancak dedelerimiz gülbenk okurken ‘Bismişah’ derler. Nasıl ki bir Sünni çocuğa ‘Bismillah’ öğretiliyor ise bir Alevi çocuğuna da ‘Bismişah’ öğretilmelidir. Yine okunan dualar var. Bunların ezberletilmesini istiyoruz. Ramazan orucu anlatılırken, Muharrem orucu da yer alsın istedik. Ramazan orucu, nasıl Sünni İslam inancında farz ise Muharrem orucunun da Alevi inancı için farz olduğuna yer verdik.”

HABERİN VİDEOSU

Cem Vakfı’nın ilk ve Ortaöğretim sınıfları Din Kültürü ve  Ahlak Bilgisi ders müfredatında yapılmasını istedikleri değişiklik ve önerilerden bazıları:

1-İlkokul 4. Sınıftan itibaren Alevilikle ilgili bilgiler verilmeli

2-‘Bismillah’  kavramıyla birlikte ‘Bismişah’ kavramı da açıklanmalı

3-‘Camii’yi tanıyalım konusunda ‘Cemevi’ni tanıyalım konusu da eklenmeli

4-‘Namaz’ kavramının yanında ‘Cem’ kavramı da anlatılmalı

5-Dualara Ehlibeyt’ten dualar da eklenmeli

6-Dini Bayramlar kısmına ‘Gadir Hum Bayramı’ da eklenmeli

(İS/SK)

Kaynak : Pirha

EN SON EKLENENLER