CHP’li vekiller ile KHK’li akademisyenlerden Meclis’te ortak çağrı

CHP’nin insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, enel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ve Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerle basın toplantısı düzenledi.

CHP’liler, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen OHAL Komisyonu’nun akademisyenleri göreve iade etmemesine tepki gösterdi. Karaca, “AYM kararı, kurum kararının altında kalmış. Bu, hukuk sisteminde, demokraside kabul edilebilir bir durum değildir. Kurum kanaatlerini yargı kararlarını üzerinde gören OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir” dedi.

“AYM KARARI KURUM KARARININ ALTINDA KALMIŞ”

Gülizar Biçer Karaca, AYM’nin Barış Bildirisi’ne imza attıkları için ihraç edilen akademisyenleri için ‘hak ihlali’ kararı verdiğini anımsattı. Karaca, “AYM kararları bütün kuruluşları kapsar. OHAL Komisyonu’ndan, bu akademisyenleri görevlerine iade etmesini bekledik. Ziyaretimizde, OHAL Komisyonu, ‘AYM kararları bizi bağlamaz’ dedi. ‘Neye göre karar vereceksiniz’ dedik. ‘Kurum kanaatine göre’ dedi. Yani akademisyen arkadaşlarımızın kurumlarından görüş alarak. Sonra art arda ret kararları gelmeye başladı” dedi.

Karaca, “AYM kararı, kurum kararının altında kalmış. Bu, hukuk sisteminde, demokraside kabul edilebilir bir durum değildir… OHAL Komisyonu 5. yılına girecek. 6 bin dosya elinde beklemekte. Kurum kanaatlerini yargı kararlarını üzerinde gören OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir” diye konuştu.  

“DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ NEDENİYLE ÜNİVERSİTEDEN UZAKLAŞTIRDILAR”

Daha önce kendisi de KHK ile ihraç edilen İbrahim Kaboğlu, iki yıllığına kurulan OHAL Komisyonu’nun 6. yılına girdiğini söyledi. Kaboğlu, “Düşünce özgürlüğü nedeniyle üniversiteden uzaklaştırdılar. Bilim kıyımı açısından, üniversitelerin bulunduğu durum açısından bu meslektaşlarımız haklarından yoksun bırakıldılar. İkinci bir boyutu var. Yargısal başvuru hakkından yoksun bırakıldılar. Bu komisyon, bunu kilitlemiş bulunuyor. Dahası üçüncü bir boyutu var. O da ayrımcılık yasağına tabi olmuşlar. Adalet arayamadılar, yüksek sayıdaki meslektaşlarının devam ettiği üniversitelerin dışında bulunuyorlar” dedi. Kaboğlu, OHAL Komisyonu kararlarının hukuki değeri olmadığını vurguladı.

EN SON EKLENENLER