‘Çocuk istismarının önlenmesi için eğitici ekipler kurulmalı’

Avukat Mert Evrenkaya, çocuk istismarı ve ihmalinin önlenebilmesi için doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışmanlardan bir ekibin oluşturulması gerektiğini belirterek, “Yasal düzenlemelerle beraber Çocuk Hakları Sözleşmesi etkin biçimde uygulanmalıdır” dedi.

Türkiye’de her gün cinsel istismar haberleri kamuoyuna yansırken, yargıdaki cezasızlık ise bu istismarları meşrulaştırıyor. Çocuklar en fazla eğitim kurumlarında istismara maruz bırakılırken, failler çocukların en yakınları. 2017 yılının ilk 5 ayında 177 çocuk cinsel istismara maruz bırakılırken, faillerin 48’i tutuklandı, 14’ü adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Kamuoyunun gündemine yansıyanlar buzdağının görünen yüzü olurken, ilk 5 ayda Adana’da 3, Antalya’da 12 ve Mersin’de 1 istismar olayı gündeme geldi.

Adana Barosu Çocuk Komisyonu üyelerinden avukat Mert Evrenkaya, Adana’da gündeme gelen istismar vakalarına dikkat çekerek, “Adana’da 2015 yılında davaya dönüşen 276 cinsel istismar vakası vardı. Bu geçtiğimiz yıl 528 vaka oldu. Bu da cinsel istismardaki artışın ne kadar büyük olduğunu gösterir nitelikte” dedi.

‘ÖNLEMLER ALINMALI’

İstatiksel açıdan bakıldığında dünyada yüzde 1 ila 10 arasında olan istismarın Türkiye’de yüzde 10 ila 50 arasında olduğunu belirten Evrenkaya, illere göre dağılımında Adana’nın 2016 yılında 528 istismar olayı ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Ailelerin bilinçsizliği ve önlemlerin yetersizliğinden dolayı istismarların arttığını ifade eden Evrenkaya, halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çocuğun sadece aile ile değil toplumla birlikte yetiştiğini ifade eden Evrenkaya, toplumun eğilimi ve bakış açısının, çocuğun sağlıklı, zihinsel ve fiziksel gelişimi için önemli olduğunu aktardı.

Evrenkaya, çocuğun menfaatinin toplumun diğer bireylerin menfaatlerinden üstün tutulması gerektiğinin altını çizdi.

‘İSTİSAMARDA FİZİKİ DELİLLERE ULAŞMAK ZOR’

Mahkemelerde en fazla zorlandıkları konunun “fiziki delil” istemi olduğunu kaydeden Evrenkaya, “Çocuk vücudu kendini çabuk yenilediği için ve aileler, çocuklar geç söylediği için bulunamıyor” dedi. İstismarı mahkemelerde kanıtlamanın zor olduğunu ifade eden Evrenkaya, çocuk istismarının ortaya çıkartılmasında ailelere ve öğretmenlere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

“Çocuklar travmatik durumlarda yalan söyleyip bu yalanlarını devam ettiremez. Çoğu vakada çocukların ve arkadaşlarının tutarlı ifadeleri ile gerçeğe ulaşarak istismarcıların gereken cezayı almalarını sağlayabiliyoruz” diyen Evrenkaya, mahkeme aşamasında en büyük desteği ailelerden aldıklarını belirtti.

‘ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ ETKİN UYGULANMALI’

Yargıdaki cezasızlığa dikkat çeken Evrenkaya, “Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminin sağlıklı devam edebilmesi için yerel yasal düzenlemelerle beraber Çocuk Hakları Sözleşmesi etkin biçimde uygulanmalıdır” diye konuştu.

‘EĞİTİM BİRİMLERİ OLUŞTURULMALI’

Çocuk istismarı ve ihmalinin önlenebilmesi için doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışmanlardan oluşan ekiplerin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Evrenkaya, şöyle dedi: “Konuyla ilgili olan kurumlar arasında gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlanmalıdır. Kreş, çocuk bakımevi ve sosyal hizmet kurumlarının geliştirilmesi, kitle iletişim araçlarında konuya daha fazla yer verilerek anne, baba ve çocukların bilgilendirilmesi ve konunun gündemde tutulması çocuğun gelişimi ve çocuğa yönelik istismarın azalmasını sağlayacaktır.”

EN SON EKLENENLER