DAİŞ çeteleri Irak kırsalında yeniden örgütlendi

Kısa bir süre önce iki rapor, DAİŞ’in 30 bin yabancı üyesi ile birlikte halen tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekti. Raporlar, sahada yenilen DAİŞ’in geri döndüğüne işaret ediyor.

Belçikalı L’Echo gazetesine konuşan uzmanlar, bu tehdidi ciddiye almak gerektiğine vurgu yapıyor

DAİŞ çetelerinin elindeki son kale Mart 2019’da QSD öncülüğündeki savaşta düşmüştü. Bazıları DAİŞ’e karşı mücadelenin tamamlandığını söylese de son raporlar, farklı bir durum ortaya koydu. Belçikalı bir diplomatik kaynak, “Bu sürpriz bir durum değil” diyor.

DAİŞ çeteleri ayrıca başta Sahil olmak üzere Batı Afrika’da da aktif olarak kalmaya devam ediyor. Bu bölgede çok sayıda grup, DAİŞ çetelerine bağlılık yemini ederken, terör estiriyor.

DAİŞ çetelerine karşı Irak ve Suriye’de mücadeleyi hedefleyen Inherent Resolve operasyonunun baş müfettişi Glenn A. Fine, Amerikan kongresine sunulan 2 Ağustos tarihli raporunda DAİŞ çetelerinin Irak’ta intihar saldırıları, alıkoymalar ve tarımsal arazilerin yakılması gibi saldırılarda bulunduğunu belirtti. Aynı raporda, “Ayrıca İslam Devleti, Suriye’de diriliş halindeki hücreler oluşturdu ve Irak’ta komutanlık ve kontrol düşümlerini genişletti” denildi.

Pentagon’un Inherent Resolve operasyonunun başlatılmasından bu yana hazırladığı bu 18’inci rapora göre, DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’ta 14 bin ila 18 bin üyesi bulunuyor. Glenn A. Fine, Irak ordusunun bu tehdidi kontrol altına almadaki zorluklarına da dikkat çekiyor. Raporda, “İslam Devleti, ilk olarak ortaya çıktığı Irak’ın Sünni merkezindeki ücra kırsal alanlarda yeniden varlığını oluşturdu” tespiti yapıldı

Jerusalem Institute of Strategy and Security (JISS) bünyesinde DAİŞ uzmanı olan araştırmacı Jonathan Spyer, bir kaç ay önce Irak’a gittiğinde, DAİŞ çetelerinin kırsal alanlarda varlığını yeniden oluşturduğunu gözlemlediğini söyledi. Syper’e göre benzer bir durum Suriye’nin kuzeyi ve güneyinde de yaşanıyor.

BM’nin 15 Temmuz’da yayınlanan bir raporu da benzer gelişmelere işaret ediyordu. DAİŞ’in neredeyse devlet gibi olan halinin yok edildiğini belirten Syper, “Ama ağ ve yapı olarak, yok olmadı. Bu yapı şimdi yeniden doğrulamakta” diye belirtiyor.

Bar-Ilan üniversitesinde Arap kültürü uzmanı ve İsrail ordusunun eski istihbarat servisi üyesi Mordehai Kedar, “Cihatçıları yeniden toparlanmak için sosyal ağlarda, Twitter üzerinde konuşmaya devam ediyorlar. Kendilerine özgü kodlar, kendilerine özgü dil kullanıyorlar. Muharebe alanları Suriye’de başlıyor ve batıya yayılıyor. Sınırları yok, onlara göre Allah dünyayı hükmetmek için yarattı. Devlet fikri bir batı vizyonudur” diyor.

Birleşmiş Milletler özellikle DAİŞ çetelerinin yabancı üyeleri üzerinde durulması gerektiğini vurguluyor. Raporda, “Sözde Halifeliğe gidenler arasında 30 bin kişi halen hayatta olabilir” denilirken, bunlardan bazılarının, özellikle cezaevlerinde radikalleşme ajanlarına dönüşeceğine dikkat çekiliyor.

Bu savaşçıların Avrupa ülkeleri için bir tehdit oluşturduğunu belirten Syper, “İslam Devleti’nin çok sayıda savaşçısı Avrupa’ya girdi bile. Sadece küçük bir miktarı dönüşlerinde takibata alındı. Ağlar yerinde duruyor, destekçileri de. Avrupa’nın henüz son terörist saldırısını görmemiş olması muhtemeldir” dedi.

Fransız Le Figaro gazetesi de, internet sayfasının manşetine taşıdığı 8 Ağustos tarihli bir haberde “İslam Devleti, Irak’ın kuzeyinde rövanşını hazırlıyor” başlığını kullandı. Le Figoro muhabiri Samuel Forey’in Musul’un güneyinde peşmergelere eşlik ederken aktardığı izlenimler de, DAİŞ’in varlığını yeniden örgütlediğine işaret ediyor.

EN SON EKLENENLER