Dava Roboski katliamının yıldönümüne ertelendi

Roboski katliamının ardından taziye yerine giden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darp edilmesine ilişkin 31 kişinin yargılandığı davanın duruşması katliamın yıldönümüne ertelendi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 34 yurttaşın F-16 uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitirmesi ardından 31 Aralık 2011 tarihinde taziye yerine giden dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darp edilerek yaralanmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında başka bir suçlamadan dolayı tutuklu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nun de bulunduğu 31 kişi hakkında “Öldürmeye teşebbüs” ve “Basit yaralama” suçlamalarıyla açılan davanın 2’nci duruşması görüldü.
“Güvenlik” gerekçesiyle Şırnak’tan Diyarbakır’a nakledilen dava, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Encu, SEGBİS ile duruşmaya katılmazken, 12 kişi ise Uludere Adliyesi’nde duruşma salonundan SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan ve dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla devam edilen duruşmada, sanıkların savunmasına geçildi.
‘CESET PARÇALARINI TOPLAMIŞ, PSİKOLOJİMİZ BOZUKTU’
İlk olarak SEGBİS üzerinden savunması alınmak istenen Abdullah Kaplan, konuşmak istemediğini belirterek, mahkeme başkanının sorularına cevap vermedi. Bu sırada mahkemede görevli mübaşir söz alarak, Kaplan’ın zihinsel engelli olduğuna dair yüzde 86 raporu olduğunu, ayrıca işitme sorunu yaşadığını ifade ederek, konuşmak istemediğini söyledi.
Ardından söz alan Ali Ağral, suçsuz olduğunu belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddetti. Ağral, “Ben hiç bir şekilde taş atmadım. Kim taş attığımı söylemişse iftiradır. Kaymakam devlettir, ben manyak mıyım taş atayım? Kaymakam ile neden uğraşayım?” diyerek beraatını talep etti.
“Hakimin Bedel Encu’ye “Gelen devlet yetkililerine tepkinizi gösterin dediğin, konuşmanın sonunda yaşasın Kürt ve Kürdistan dediğin doğru mu?” sorusu üzerine Bedel Encu “Ceset parçalarını toplamıştık. Psikolojimiz bozuk, çökmüş vaziyetteydik. Akrabalarımızın, çocukluk arkadaşlarımızın, okul arkadaşlarımızın cesetlerini toplamıştık. Et parçalarını topladı. O psikoloji içinde böyle şeyler söylemek, devlet yetkililerine tepki vermek normaldir.

Ancak kaymakamı tanımıyorum, Geldiğinden haberim yoktu. Geldiği sırada çadırda değildim. Bana bu iftirayı atanlar bölgede bu tarz iftiralarla ihale alan insanlardır. Bunu hep yaptılar ve yapıyorlar. Evet bu iftiralarla bölgede para kazanan insanlar var. Örneğin Milat Gazetesi’ni açın bakın benim 1990’larda JİTEM elemanı olduğumu çok Kürt öldürdüğümü yazmış. Ancak JİTEM döneminde ben çocuktum, JİTEM gözümün önünde amcamı öldürdü. İşte bu şekilde ifitiralar atılıyor. Suçlamaları kabul etmiyorum.”

‘VALİ BENİ ARAYARAK KAYMAKAMIN GELECEĞİNİ SÖYLEDİ’
Yargılananlardan Erşet Ediş de, kaymakam gelmeden önce dönemin valisinin kendisini arayarak kaymakamın taziyeye geleceğini söylediğini aktararak, “Bende valiye taziye yerinin kalabalık olduğunu daha sonra gelmesini söylemiştim. Vali bey de kaymakam beyin ve birkaç görevlinin helikopter ile geldiğini söyledi. Daha sonra kaymakam beyi karşıladım kendisiyle birlikte taziye çadırına birlikte gittik. Kendisi bu olayın ihmalden dolayı yaşandığını, çok üzgün olduklarını ancak sorumluların cezalandırılacağını söyledi. Kendisi çadıra girdikten sonra ayrıldım. Daha sonra kargaşa çıktığını duydum. Azmettirici olduğum iftiradır. Suçsuzum” ifadelerini kullandı.
DAVA KATLİAMIN YILDÖNÜMÜNE ERTELENDİ 
Diğerleri de savunmalarında taziye gelen kişinin kaymakam olduğunu bilmediklerini ve kendisine saldırmadıklarını ifade ederek, beraatlarını istedi. Davaya ilişkin görüşünü açıklayan duruşma savcısı, dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, ifadesi alınmayan sanıkların ifadesinin alınmasını, Encu’nun bir sonraki duruşmada SEGBİS üzerinden hazır edilmesi tutuklu olduğu cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi.  Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı Roboski katliamının yıldönümünden bir sonraki gün olan 29 Aralık’a erteledi.
DAVA HAKKINDA
Roboski katliamı ardından 5 Ocak 2012’de Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 5 yıl sürdü. HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nun yasama dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanması ardından hakkında dava açıldı. Encu’nun da aralarında bulunduğu 16 kişi, bu soruşturma kapsamında aylarca tutuklu kalmıştı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Encu’nun da aralarında bulunduğu 31 kişi hakkında “Öldürmeye teşebbüs” ve “Basit yaralama” suçlamalarıyla iddianame hazırladı. Dava “güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’a nakledilmişti.  Davaya bakan Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davada Encu hakkında suçun vasfının değişme ihtimalini gerekçe göstererek, tahliye kararı vermişti.

EN SON EKLENENLER