Demirtaş: Çözüm sürecinin günah keçisi olduk

 Duruşmasının ikinci gününde savunmasını sürdüren Selahattin Demirtaş, tutuklandıkları 4 Kasım operasyonunun siyasi irade tarafından koordine edildiğinin altını çizerek, “Çözüm sürecinde arabulucu olanlar ilk günah keçisi olur. Bu davanın bir yönü de budur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşması 2’nci gününde devam ediyor. Duruşmaya 50’yi aşkın avukat katılırken, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de davayı izliyor. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda devam eden yargılamada Demirtaş, duruşmaya getirilen izleyici ve gazeteci sınırlamasını eleştirdi, davanın kamuoyundan gizlenmeye çalıştırıldığını söyledi.
‘KEŞKE DURUŞMA CANLI YAYINLANSA’
Demirtaş, “Dava basın üzerinden hazırlanıyor. Basına bu kadar güveniliyorsa, keşke duruşma canlı yayınlansa. Beni suçlamaya gelince son derece aleni, duruşmaya gelince çok sayıda tedbir alınıyor. Kamudan halktan uzaklaştırılmaya çalışılan bir dava süreci.  İktidar yargılamayı kamuoyundan gizlemeye çalışıyor” dedi.
‘İSTEYEN İZLEYEBİLSE 500 BİN KİŞİ İZLER’
Duruşmayla ilgili katılım eleştirisini sürdüren Demirtaş’a mahkeme başkanı, “İsteyen herkes izleyebiliyor” dedi. Demirtaş, bu sözlere “İsteyen izleyebilse 500 bin kişi izler” yanıtı verdi. Mahkeme başkanı “Gelen herkesi alıyoruz” diye tekrar etti. Demirtaş, “İsteyen herkes gelemiyor. İsteyen gelse sonuçta 50 kişilik koltuk ayrılmış durumda” dedi.
HANGİ YARGIYA GÜVENMİYORLARDI?
Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu ülkenin Cumhurbaşkanı oğlunu, 17-25 Aralık’ta ifade vermeye göndermedi. Erdoğan ile Gül ayrı ayrı ‘Hakan Fidan’ı ifadeye ben göndermedim’ dediler. Hangi yargıya güvenmiyorlardı, bizi göndermek istedikleri yargıya. Benim için ‘O şahıs teröristtir’ diyor. Atatürk’e hakaretten tutuklanan biri için ‘Olay yargı sürecine girdiği için kendimi yargı yerine koyarak değerlendirmem doğru olmaz’ diyor. Kavurmacı ile ilgili ‘Bu konu yargıyla alakalı. Bir şey diyemem’ diyor.”
BUNU ANCAK SİYASİ İRADE KOORDİNE EDEBİLİR 
Demirtaş, gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulundu. 4 Kasım 2016 tarihinde, 6 savcının talimatıyla eş zamanlı çok sayıda milletvekilinin evinin basılması için, “Bu ancak siyasi iradenin koordine edebileceği bir şey” dedi.
‘ÖNCE KANDIRA SONRA EDİRNE KARARI VERİLDİ’
Gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, gözaltına alındıkları gün Diyarbakır havalimanında bir uçağın cezaevine götürmek için beklediğini söyledi. Gözaltı devam ederken Silivri ve Kandıra cezaevlerinde yerlerin hazırlandığını söyleyen Demirtaş, kendisiyle ilgili belgenin üzerinde Kandıra Cezaevi yazdığını, gözünün önünde bunun üzerinin çizilerek Edirne Cezaevi yazıldığını anlattı.
‘ÇÖZÜM SÜRECİNİN GÜNAH KEÇİSİ OLDUK’ 
Çözüm sürecinin başarısı için birçok şey yaptıklarının altını çizen Demirtaş, şöyle devam etti: “‘Bir gün çözüm süreci başarıyla sonuçlanacaksa madalyayı biri takacak. Başarısız olursa hesabını bizden soracaklar’ dedik. Çözüm sürecinde arabulucu olanlar ilk günah keçisi olur. Bu davanın bir yönü de budur. ‘Çözüm sürecinin başarısızlığının sorumlusu HDP ve Eş Başkanı Demirtaş’ algısı oluşturularak birçok fezleke böyle oluşturulmuştur.”
‘YARGININ O KADAR ACELESİ VARDI Kİ’
Yargılamanın sürdüğü en uzak cezaevi neredeyse oraya götürüldüklerini vurgulayan Demirtaş, “Bizi gece yarısı evleri basıp alacak kadar yargının acelesi varsa, bir gün önce Meclis çıkışında alabilirlerdi ama yapmadı. O kadar acelesi var ki evi basıp alıyor. 1 gece nezarette tutuyor sonra savunma almak istiyor. Bir an önce huzura getirmek istiyor. Ama aynı yargı bin 150 km ötedeki cezaevine götüren işleme sessiz kalıyor. Edirne Cezaevi’nde tutulurken bütün görüşmelerimiz hiçbir gerekçe göstermeden kayıt altına alındı” dedi.
DAVAYA DAİR
Demirtaş, ilk kez tutuklu bulunduğu ana davada duruşma salonunda bulunuyor. “Terör örgütü kurma ve yönetme”, “örgüt propagandası” ve “suç ve suçluyu övme”  iddialarıyla suçlanan Demirtaş, 142 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Diyarbakır’da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı. Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş’ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

EN SON EKLENENLER