Demirtaş: Temsil yetkimiz zorla elimizden alınmıştır

 

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Mêrdîn’de yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan davanın duruşmasına tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yöntemiyle Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne bağlanarak duruşmaya katıldı. Demirtaş, ‘Temsil yetkimiz zorla elimizden alınmıştır’ dedi

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Mêrdîn’de yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan davanın duruşmasına tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı. Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde SEGBİS ile duruşma salonuna bağlandı. 301’den yargılanan Demirtaş savunmasını yaptı. Demirtaş hakkında “Türklüğü, Cumhuriyet’i ve TBMM’yi alenen aşağılamak” suçlamasıyla 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya, HDP Milletvekilleri Osman Baydemir ve Meral Danış Beştaş tanık olarak; avukatları ile HDP milletvekilleri Mehmet Ali Aslan ve Ali Atalan ile DTK Eşbaşkanı Leyla Güven izleyici olarak katıldı.

‘Yargılama anayasaya aykırı’

Kimlik tespitinden sonra söz alan avukatlar, yargılamanın anayasaya aykırı olduğunu ve müvekkillerinin halen dokunulmazlıkları bulunduğunu hatırlatarak, yargılamanın durdurulmasını ve dokunulmazlığın kaldırılmasıyla ilgili düzenlenmenin anayasaya aykırı olup olmadığının, Anayasa Mahkemesi’ne sorulmasını istedi.

Demirtaş’ın savunması…

Avukatların bu talebi reddedilirken, SEGBİS sistemiyle savunma yapan Demirtaş, bin 700 kilometre uzaklıkta ve kısıtlı imkanlarla, adil bir yargılamanın olamayacağını ifade ederek, şunları belirtti: “Bir kısım avukatlarım yanımda. Bazısı ise duruşma salonunda. Bu şekilde avukatlarımla bilgi alışverişinde bulunmam mümkün değil. Çok sağlıklı bir savunma yapma ortamı olmamasına rağmen dosyanın bulunduğu Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde savunma yapmayı kabul ediyorum. Hakkımdaki suçlamaları cevaplandırmak istiyorum. İddianamede çözümü yapılan konuşma bana aittir. Ama bazı yerlerde deşifre ve yazım hatası vardır. Cizre’de bir bodrum katında mahsur kalan ölü mü, yaralı mı olduklarını bilmediğimiz onlarca insandan 4 gün boyunca haber alamadığımız endişesini paylaştık. Başbakanla doğrudan, İç işleri ve Sağlık Bakanlığıyla dolaylı olarak yüz yüze görüşmeler yapıldı. Gerekli girişimlere hemen başlanacağı bilgisi verildi. Ancak ambulansların sokağa girmesiyle birlikte yoğun atışlar yapıldı. Bu nedenle ambulanslar içeride kalan insanlara ulaşamadı. Bu durum birkaç gün böyle tekrarladı. Konuşmamın hangi cümlesinde Türklüğü, Cumhuriyeti ve TBMM’yi aşağıladığım somut olarak belirtilmiyor. Çünkü konuşmamın hiç bir yerinde Türk Milleti’ni veya üyesi olduğum TBMM’yi itham eden veya ima eden bir aşağılama yoktur. Konuşmam baştan sona dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki, hükümeti eleştiri ve çağrı mahiyetindedir. Bu aşamada beraat kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim ve diğer dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleriyle ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum. Parlamentonun 3’üncü büyük partisinin Eş Genel Başkanı ve grup başkanıyım. Dokunulmazlıkların kaldırılması gündeme geldiğinde görüşlerimi hem parlamento içinde, hem dışarıda dile getirmiştim. 20 Mayıs itibariyle dokunulmazlıklar geriye doğru kalkmıştır. Dokunulmazlıklar 20 Mayıs’tan sonra halen devam ediyor. Yani dokunulmazlıklar geleceğe doğru değil, geçmişe doğru kaldırılmıştır. Adil yargılama ile birlikte hakkımdaki ithamlardan kurtulma fırsatı olarak görüyoruz. Yargılanmaktan kaçmak için yaptığımız manevralar değildi. Parlamentoda şu dakika itibariyle görev yapan vekillerle aramızda dokunulmazlık konusunda zerre kadar fark yoktur.”

‘Dokunulmazlık göz ardı ediliyor’

Dokunulmazlığının şu anda devam ettiğini vurgulayan Demirtaş, “İfade vermeyi kabul etmesem de, mahkemeye gelmesem de, mahkeme benimle ilgili hiç bir tedbir alamaz. Yapılan düzenleme ile 20 Mayıs’tan sonra dokunulmazlık zırhı olduğu gibi korunmaktadır. Ülkemizde ağır aksak işlese de güç ayrılığı esastır. Hiç bir erk, diğer erkin üzerinde kontrol vasfı oluşturma hakkı yoktur. Bir yargı mercii, dokunulmazlığı olan bir yasama üyesini, yasama faaliyetinden alıkoyamaz. Mahkeme 20 Mayıs’tan sonra devam eden mutlak dokunulmazlığı göz ardı etmektedir. Yasama yetkim halk tarafından tescillenen milli irade, temsil yetkimiz zorla elimizden alınmıştır” dedi.

Duruşma devam ediyor…
Ayrıntılar gelecek…

EN SON EKLENENLER