Dersim’de müze özelliği taşıyan bir kütüphane

Dersim’de arşiv niteliği de taşıyan bir kütüphane bulunuyor. Kütüphane, Dersim kökenli Yazar Vechi Timuroğlu ile Cemal Süreyya’nın el yazmaları ve çok sayıda dokümanın yer aldığı küçük bir müze özelliği de taşıyor. 

Dersim Merkez’de Munzur Dergisi tarafından küçük bir kütüphane kuruldu. Kütüphane’de Dersim kökenli Yazar ve Şair Vechi Timuroğlu’nun kendi kitapları, kütüphanesindeki kitaplar, aldığı ödüller ile gözlük, daktilo gibi bazı özel eşyaları yer alıyor. Dersimli şair Cemal Süreya’nın imzalı iki kitabı, 1972 yılında yazmış olduğu mektuplar, çizimler ve portreler de Munzur Dergisi arşivinde.

Öte yandan yöresel el yapımı yüzyılı bulan çarıklar, sandıklar, cacım, astır, eski telefon, radyo gibi çok sayıda antika özelliği taşıyan eşya da bu kütüphane de bulunuyor.

Timuroğlu’nun gözlüğü ve masası

PİRHA’ya konuşan 2000’de yayın hayatına başlayan Munzur Dergisi’nin Sahibi Mesut Özcan, Vechi Timuroğlu ve Cemal Süreyya gibi Dersimli sanatçıların, yazarların, araştırmacıların, düşün adamlarının arşivlerini de taşımak istediklerini söyledi.

CEMAL SÜREYYA’DAN HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL’E…

Özcan, amaçlarının Dersim’de devasa bir kütüphane ve arşiv merkezi oluşturmak olduğunu belirtti. Daha çok inanç ile ilgili arşivin bulunduğu kütüphanede, Munzur Dergisi’nden derledikleri kayıtların da bulunduğunu dile getiren Özcan, “Dersim kökenini ve insanlarını kütüphaneye taşımak istedik” dedi. Vechi Timuroğlu ile Cemal Süreyya’nın el yazmalarını kütüphaneye getirdiklerini söyleyen Özcan, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in de şiir ve mektuplarının  yer alacağını belirtti.

Cemal Süreyya’nın çizdiği portre çalışması

Cemal Süreyya’nın el yazmaları..

Dersim’deki köylerden getirilen cacımlar ve sandık

Tüm bunları ve daha fazlası ile burada küçük bir müze oluşturmak istediklerini ifade eden Özcan, “Bugün piyasada olmayan, bulanamayacak antika sayılacak kitaplar var bizde. El sanatları da topluyoruz. O el sanatları üzerinde çalışma da yapmak istiyoruz. Bunların Dersim’deki yörelerden yüz yıla yakın olan eserleri toplayıp el sanatları desenleri, renkleri bunlar üzerinde de çalışma yapmak istiyoruz.  Bunları da biriktiriyoruz. Bunlar da müzenin bir parçası olacaklar” diye konuştu.

Sevim Kahraman/DERSİM

Kaynak : Pirha

EN SON EKLENENLER