Doğan’ın akıbeti soruldu

İHD ve kayıp yakınları, Diyarbakır’da 1993 yılında işe gitmek için evinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Mahmut Doğan’ın akıbetini sordu.

Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının gözaltında kaybedilen ya da faili meçhule giden yakınlarının akıbetini sormak için “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 435’incisi gerçekleştirildi. İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirilen eyleme, İHD yönetici ve üyeleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi, SES şube yöneticileri ve kayıp yakınları katıldı.

Kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, 1993 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Ortaşar (Elwendi) köyünden sabah işe gitmek için evinden çıkan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mahmut Doğan’ın akıbeti soruldu.

‘DEVLET ACILARA KAYITSIZ KALDI’

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Orhan Ürhan, kayıp yakınlarının verdikleri adalet mücadelesinin 435 haftadır devam ettiğini ve failler bulununcaya dek bu mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı. Geçmişten bu yana bölgede yaşanan hak ihlalleri ve işkencelere her gün bir yenisinin eklenerek devam ettiğine dikkat çeken Ürhan, 1990’lardan bu yana süregelen katledilmeler ve ailelerinin yaşadığı travmaların devlet ve yetkiler tarafından hiçbir zaman umursanmadığını altını çizdi.

‘SİZ DE SORUMLUSUNUZ’

Faillerin bulunması ve yargılanması konusunda gelip geçen bütün hükümetlerin bu konuya kayıtsız kaldığını ve adeta “Ne haliniz varsa görün’’ dediğini belirten Ürhan, mevcut hükümete şu çağrıda bulundu: “Siz dönemi hükümeti olmayabilirsiniz ama yaşanan devlet politikasının bir parçasıydı. Devlet kurumlarında çalışan kişiler tarafından bu insanlar katledilip kuyulara atıldı. Dönemin hükümeti failli meçhullerden ne kadar sorumlu ise şimdiki yönetim de aynı şekilde sorumludur” diye konuştu.

Ürhan’ın konuşmasının ardından İHD Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 1993 tarihinde faili meçhule giden Mahmut Doğan’ın hikayesini anlattı.

Doğan’ın Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Ortaşar (Elwendi) köyünde doğduğunu ve daha sonra göç ettiği kent merkezinde taksi şoförlüğü yaptığını aktaran Yalçın, 27 Kasım 1993 tarihinde işe gitmek için evden Doğan’dan bir daha haber alınamadığını aktardı. Doğan’ın eşi Zümrete Doğan’ın eşinden uzun süre haber almaması üzerine Bağlar Karakoluna başvurduğunu ancak karakoldaki yetkilerin eşi için endişelenmesini ama isterlerse Emniyet Müdürlüğüne başvurabileceklerini söyleyerek eve gönderildiğini anlatan Yalçın, ailenin daha sonra başvurduğu İl Emniyetin Doğan’ın arabasında silah yakalandığı için ellerinde olduğunu ve aileden Doğan için yiyecek bir şeyler getirmesini söylediğini aktardı.

Yarım saat sonra aldıkları yemek ile emniyete dönen Doğan ailesine hakaretler edildiğini ve Doğan’ın yanlarında olmadığının söylendiğini paylaşan Yalçın, Doğan ailesinin kentte bulunan emniyet ve jandarma karakollarına yaptığı sayısız başvurudan sonuç alamadığını söyledi. Doğan ailesinin kentteki girişimleri sonucu Çınar taburundaki bir komutan ile görüşebildiğini ve bu komutanın aileye 2-3 güne kadar Doğan’ın akıbetini öğrenme sözü verdiğini paylaşan Yalçın, Çınar’daki bu görüşmenin 3 gün sonra 28 Ocak 1994 tarihinde Doğan ve farklı bir kişinin cenazesinin Çınar’a bağlı Bellitaş köyündeki reçellik mağaralarında bulunduğunu paylaştı. Yalçın, aradan geçen 24 yıla rağmen faillerin bulunamadığını söyledi.

Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

EN SON EKLENENLER