Duvarlar çözüm değildir

İsrail’in Filistinlileri ayırmak için ördüğü duvar, ABD’nin Meksika sınırına inşa ettiği duvar, utanç duvarları olarak tarihe geçerken Trump’ın yeni duvar kararını eleştiren Başbakan, Rojava duvarını uzatıyor

Başbakan Binali Yıldırım’ın İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı görüşmede ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına örmeyi planladığı duvarı kast ederek “Sorunu duvar örmekle çözemeyiz” açıklamasının ardından gözler Rojava sınırına çevrildi.

Kürtlere özel!

2014 yılının başından beri Türkiye, Rojava sınırında duvarlar örüp hendekler kazıyor. TSK’nin yaptığı son açıklamaya göre; 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının 330 kilometresinde modüler beton duvar örülürken; 191 kilometresinde güçlendirilmiş kafes tel çekildi ve büyük bir kısmına ise hendekler kazıldı. Suriye sınırı boyunca duvarların sadece Kürtlerin denetimindeki bölgelerde örülüyor olması ise ayrıca dikkat çekiyor.

Hedef tüm hudut

Genelkurmay Başkanlığı’nın 14 Ocak 2017’de yaptığı “2016 yılı hudut olayları” bilgilendirmesine göre “Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi” kapsamında “Suriye ve Irak sınırında, 330 kilometre modüler beton duvar örüldü, 191 kilometre güçlendirilmiş kafes tel engeli, 445 kilometre hudut aydınlatması, 259 kilometre yol yapımı, bin 182 kilometre devriye yolu” yapıldı.

Dünyada 3’üncü!

Rojava-Kuzey Suriye sınırındaki duvarın tamamlanması durumunda da bu duvar, dünyanın en uzun 3’üncü duvarı olacak. Hatay’dan başlanarak, Dêrik’e kadar olan hatta 14 ayrı noktada devam eden duvarın bitmesi durumunda 8 bin 850 kilometrelik Çin Seddi ile ABD-Meksika sınırındaki 3 bin 500 kilometrelik duvarın ardından “dünyanın en uzun üçüncü duvarı” olma özelliği taşıyacağı belirtiliyor.

TOKİ işi ‘Türk seddi’

“Türk seddi” olarak tanımlanan duvarın yapımı ise Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından farklı firmalara hazırlatılan bloklarla yapılıyor. Türk seddi, sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar bloklarla inşa ediliyor.

‘Utanç duvarı’

Rojava sınırında duvar örülmesi, ilk kez 2014 yılında Nisêbîn (Nusaybin) ile Qamişlo arasında gündeme gelmiş ve eylemlere neden olan bu girişim “utanç duvarı” olarak isimlendirilmişti.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER