‘Emeğimizi karşılamıyor’

Adana’da geri dönüşüm fabrikalarındaki işçiler, toz ve kimyasallar içerisinde çalıştıklarını belirterek, ‘Aldığımız maaş verdiğimiz emeği karşılamıyor’ dedi

Hurdacılar tarafından toplanan geri dönüşüm malzemeleri, geri dönüşüm fabrikalarında satılıyor. Bu malzemeler fabrikalarda ufalanarak tekrardan farklı malzemelerde kullanılıyor. Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa Mahallesi’nde bulunan Şakirpaşa Metal Sanayi içerisinde irili ufaklı çok sayıda geri dönüşüm fabrikası var. Bu fabrikalarda yüzlerce işçi, zor şartlar altında çalışıyor. Fabrikada işçilerle görüşmek isteyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerine ise, işyeri sahipleri izin vermedi. Kimi işçilerin sigortasız ve güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığı belirtiliyor. Fabrikada çalışan kadınlar görüntü vermekten kaçınırken, erkek işçiler ise ücretlerin azlığından yakındı.

‘Devlet yurttaşına bakmıyor’

Geri dönüşüm işinin zor olduğunu söyleyen ve ismini vermek istemeyen kadın işçi, asgari ücretle çalıştıklarını belirterek, işten çıktıktan sonra evde de ev işlerini yaptıklarını söyledi. İşlerinin çok zor olduğunu söyleyen kadın işçi, “Geri dönüşüm malzemelerini ayıklarken veya taşırken bazen parmaklarımızı kesebiliyoruz” dedi. Asgari ücret alarak, evini zor geçindirdiğini anlatan Fadıl Şendur da, mecburen bu işi yaptığını ve bu işi yapmazsa evine ekmek götüremeyeceğini dile getirdi. “Bizi memleketimizden göçerttiler, buraya geldik” diyen Şendur, “Devlet yurttaşına bakmıyor” diye konuştu. Diğer bir işçi Jiyan Duman ise, asgari ücret aldıklarını ve toz içerisinde çalıştıklarını ifade etti. İşyerinin önüne kamyonlarla dökülen plastik ve PVC’leri tek tek toplayıp kırdıklarını ve akabinde ufalama makinasına attıklarını anlatan Duman, “İşimiz zor. Aldığımız maaş verdiğimiz emeği karşılamıyor. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER