Emekliler: Bu ülkenin Demokrasi İttifakı’na ihtiyacı var

Türkiye’nin çok büyük bir siyasi ve ekonomik kriz içinde olduğunu belirten Tüm Emekli Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, bu tablodan kurtulmak için Demokrasi İttifakı’nda yer alacaklarını söyledi.
Türkiye halkları içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizle boğuşurken, yeni arayış çalışmaları da hızlandırıldı. Arka arkaya yapılan anketlerde, AKP-MHP iktidarının oy oranları her geçen gün düşmeye devam ediyor. Yine başta Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve diğer sol-sosyalist yapıların ittifak tartışmaları sürüyor. Var olan ittifaklara karşı 3’üncü bir yol oluşturmayı hedefleyen siyasi parti ve gruplar, yan yana gelişler için görüşmeler yapıyor.
Siyasi partilerin yanı sıra toplumun birçok kesiminden bu ittifaka destekler de büyüyor. Yaşanan ekonomik krizin yükünü çekmek istemediklerini belirten emekliler de bu grupların başında geliyor. Maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapılan emeklilerin büyük kısmı hala açlık sınırının altında bir maaş alıyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) Aralık 2021’de yaptığı araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 35 lira olarak hesaplanırken, emekliler son yapılan zamlarla birlikte 2 bin 500 lira maaş alacak.
Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Genel Sekreteri İshak Kocabıyık’la, emeklilerin yaşadığı sorunları, çözümlerini ve Demokrasi İttifakı’nı konuştuk.
Türkiye’nin bugüne kadar görülmemiş ekonomik ve siyasi bir krizin içinde olduğunu aktaran Kocabıyık, bu tablodan herkes gibi 13 buçuk milyon emeklinin de etkilendiğini belirtti. Siyasi iktidarın yönetememe sorununun yükünü halklara yüklediğini söyleyen Kocabıyık, “İktidarın son zamanlarda yaptığı siyasi manevralar ve ekonomik kriz emeklilerin dayanma gücünün çok üstündedir. Emekliler bu açlık sınırında bırakma hamlelerine karşı örgütlenerek cevap verecektir. Emeklilerin bu ülkede ne kadar değer varsa onda emeği, alın teri var. Biz bu payın karşılığı neyse onu elde etmek istiyoruz. Bize bu hakkı vermeyen siyasi iktidar büyük sermayedarlara pervasızca ülkenin bütün kaynaklarını karşılıksız olarak aktarıyor. Biz bu oyunun farkındayız. Bu oyunu bozmak için örgütlenmekten başka çaremizin olmadığını biliyoruz” dedi.
EKONOMİK TALEPLER
“Emekliler olarak en başta insanca bir yaşam istiyoruz” diyen Kocabıyık, emekli maaşlarının verileri tartışmalı olan Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) bile düşük olduğuna dikkat çekti. Emeklilerin en temel isteğinin açlık sınırının üstünde bir maaş olduğunu söyleyen Kocabıyık, “İkincisi emeklilerin yaşı itibariyle de sağlık giderleri diğer kesimlerden daha fazla. Sağlık giderlerinin katkı payını 30 sene maaşlarımızdan ödedik. Biz sağlık giderlerinden alınan bu katkı payının kalkmasını istiyoruz. Ocak ayı başında açıklanan doğalgaz, elektrik zammı tahammül sınırının çok ötesinde zamlar. Üretimin en büyük gider kalemlerinden birisi enerjidir. Dolayısıyla bunun tüketim maddelerine yansıması da olacaktır. Bu zamların bir an önce geri alınmasını istiyoruz. Ve bin 100 lira olarak senede iki kere verilen ikramiyelerin en az bir maaş tutarında senede 4 kere verilmesini istiyoruz” diye belirtti.
DEMOKRASİ TALEBİ
Ekonomik taleplerin yanı sıra demokrasi taleplerinin de olduğunu belirten Kocabıyık, bunun için örgütlenme haklarının karşısında olan engellerin kalkması gerektiğini aktardı. İnsanca bir yaşam, barış ve kardeşlik içinde bir ülke istediklerini ifade eden Kocabıyık, şöyle devam etti: “Bunu gerçekleştirmenin yolunun da birleşmekten geçtiğini biliyoruz. Bu birliği sağlamanın bir yolu olarak da ‘nasıl yan yana geliriz’ konusunu konuşmak için çalıştay düşüncemiz var. Sadece kendi sendikamızla tek başına bu işin başarılamayacağını biliyoruz. Başarı ve kazanma ancak birlikten geçtiğini farkındayız. Bu anlamda girişimlerimiz devam ediyor.”
BİRLİKTE MÜCADELE
Demokrasi İttifakı’nın önemine değinen Kocabıyık, tüm ülkenin böyle bir ittifaka ihtiyacı olduğunu kaydetti. Toplumun her kesiminin baskı altında olduğuna dikkati çeken Kocabıyık, “Geleceğimizi kendimiz oluşturmak için demokratik, barış içinde bir ülke istiyoruz. Sadece kendi ülkemizde değil, bütün dünyada barışı hedefleyen bir perspektiften bakıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için kendi çabamızın yanı sıra bu konuda çaba gösteren kişi, kurum, sendika, siyasal oluşum varsa yan yana gelmek en doğrusudur. Bugüne kadar egemenler kendi istediklerini yapabildiyse, bu halkı ve demokratik güçlerin parçalı durmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu birliği sağlamak her zaman için mümkündür. Toplumun bütün kesimleri aynı durumdadır. Bunun birleşerek, beraber mücadele edilerek üstesinden gelebileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘İTTİFAKIN BİR PARÇASIYIZ’
Kendilerinin de Demokrasi İttifakı’nın bir parçası olarak gördüklerini söyleyen Kocabıyık, “Bize herhangi çağrı yapılmasını beklemeden, bizim böyle bir çağrı yapmamızı beklemeden, biz bu ittifakın bir parçası olarak kendimizi görüyoruz. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz. En temel şiarımız budur” diye konuştu.
MA / Tolga Güney

EN SON EKLENENLER