Emniyet istedi senato kabul etti: Sevim üniversiteye gönderilmedi

Gaziantep Üniversitesi öğrencisi Özgür Sevim, ERASMUS kapsamında Romanya’da bir üniversite kazandı. Ancak emniyetin “olumsuz” tebligatı üzerine üniversite senatosu Sevim’i Romanya’ya göndermedi.

Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Özgür Sevim, üniversitenin Öğrenci Değişimi Programı (ERASMUS) kapsamında 2017 yılında düzenlenen yabancı dil sınavı kazanmasına rağmen Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nün üniversiteye gönderdiği tebligatın üniversite senatosu tarafından kabul edilip, gönderilmedi. Romanya’nın Transilvania Üniversitesi’ne girmeye hak kazanan Sevim, üniversite tarafından kabul edilmesine rağmen Romanya’ya gidemiyor.

EMNİYET İSTEDİ ÜNİVERSİTE GÖNDERMEDİ

Geçen sene Antep’in Nizip ilçesinde gittiği piknikte gözaltına alınan 54 öğrenciden biri olan Sevim, gözaltına alındıktan sonra bir arkadaşıyla birlikte “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandı. 2 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Sevim, eğitimine kaldığı yerden devam etti. Yaşadığı haksızlığa isyan eden Sevim, emniyet ve üniversite senatosunun keyfi tutumuyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Sevim, “Tüm bilgilerini eksiz bir şekilde tamamlayıp vize hibe yazısı almak için Gaziantep Üniversitesi’ne başvuru yaptım. Ancak burada kötü bir sürprizle karşılaştım. Başvurumun reddedilme nedeni ise Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden, Gaziantep Üniversitesi’ne bir tebligat gönderiyor, üniversite senatosu da emniyetten gelen tebligata dayanarak, hakkımda gitmeme yönünde karar veriyor” diye konuştu.

‘NEDEN EĞİTİM HAKKIM ELİMDEN ALINIYOR?’

Binbir emekle kazandığı sınavın keyfi nedenlerle mi politik nedenler mi engellendiğini öğrenmek istediğini söyleyen Sevim, üniversitenin kendisine “Geçen sene cezaevine girmişsin örgüt propagandası yapmışsın” denilerek, gitmesine izin verilmediğini aktardı. Hakkında verilen kararın tamamen keyfi olduğuna değinen Sevim, hakkında verilen kararın sözlü beyana dayandırılarak eğitim hakkının elinden alınmasının anayasaya aykırı bir tutum olduğunun vurguladı.

‘ANAYASA’DA SÖZLÜ KARAR YOK’

Hukuki mücadelesini sürdüreceğini belirten Sevim, “Nizip Sulh Ceza Hakimliği’nin yurtdışı yasağının kaldırılması yönünde hakkımda verdiği karar ile önümde gitmeme yönelik hiçbir engel kalmadı. Hakim ve savcı hakkımdaki yurtdışı yasağını kaldırmasına rağmen üniversite ve emniyetten gelen tebligatla hakkımda sözlü olarak verilen kararın gerekçe gösterilerek, eğitim hakkımdan mahrum bırakılıyorum. Anayasada sözlü karar diye bir şey yok. Ben gerekçeli yazılı metnini istememe rağmen ne zaman çıkacağını bizde bilmiyoruz dediler. Dilekçe yazdım henüz bir cevap alamadım” diye konuştu.

‘DIŞLANDIĞIMIZI HİSSEDİYORUM’

Sevim, “Üniversite Kürt öğrencileri dışlayan bir tutum içerisinde olduğunu hissediyorum. Eğitim sürecinde hakkımız olan eğitimi almamamız için ellerinden geleni yapıyorlar” diye tepki gösterdi. Yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen pes etmeyeceğini söyleyen Sevim, “Buradan yetkililere seslenmek istiyorum öğrencileri ötekileştirmeye yönelik, ideolojiler olsun düşünceler olsun buna saygı duymalarını istiyoruz. Bunun üzerinden insanları cezalandırmak büyük bir hukuksuzluktur” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER