En eski halatı 50 bin yıl önce Neandertal insanı yaptı

Bugüne kadar bilinen en eski halat örneği, Ardèche’deki Abris du Maras mağaralarında bulundu. 50 bin yıllık bir tarihi var. Nature dergisinde yayınlanan bir habere göre, bu halat Neandertal insanı tarafından üretildi.

Haberde neden bir halatın bu kadar önemli olduğuna da açıklık getiriliyor. Bu keşif, Neandertallerin lifleri burarak halat yapmayı bildiğini salık veriyor.

Bu şekilde sadece halat değil, aynı zamanda kıyafet, çanta ve ağlar da üretilmiş. Ohio’daki Kenyon College’den Bruce Hardy, İngiliz News Scientist dergisine yaptığı açıklamada, “Bu ilk aşama gerçekleşmeden, bunların hiçbiri üretilemez” dedi.

Hardy’nin ekibi, Neandertallerin uzun bir dönem yaşadığı mağaralarda yaptığı kazılarda, yerin üç metre derinliğinde, 50 bin ila 41 bin yıl öncesi döneme denk gelen bir katmanda, bir araç olarak kullanıldığı sanılan yontulmuş kesici bir taş parçası buldu.

Mikroskopla bu taşta yapılan inceleme sonucunda, 6 milimetre uzunluğunda, 0,5 milimetre kalınlığında bir ip parçasının yapışık olduğu ortaya çıktı. Üç lif demetinin bükülerek üretildiği bir kordon olduğu kaydedildi. Bruce Hardy, “Bugün de bir ip parçasını topladığınızda göreceğiniz şey kesinlikle budur” diyor.

Bu cismin ne için kullanıldığı henüz bilinmiyor ancak bir çeşit tel olduğu sanılıyor.

Bu keşiften önce en eski halat, 19 bin yıl öncesine dayanıyordu. İsrail’de yapılan bu keşif, modern insana ile ilişkilendirilmişti. Ardeche’teki keşif ise şu soruyu gündeme getiriyor: Modern insanlar bazı yeteneklerini Neandertallerden mi öğrendi?

EN SON EKLENENLER