Erdoğan istemedi, Aleviler davet edilmedi

merkel_erdoganDeutsche Welle, Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti sırasında Müslüman ve gayri Müslim dini azınlıkların liderleriyle bir araya geldiği toplantıya, AKP hükümetinin talebiyle Alevi topluluğunun temsilcilerinin davet edilmediğini yazdı…

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasında “zor bir diyalog” olduğu, “kilit” konularda görüş ayrılıklarının devam ettiği öne sürülüyor. Alman medyasında ziyarete ilişkin değerlendirmelerinde Merkel’in dini liderlerle bir araya geldiği toplantıya “Alevi topluluğunun liderlerinin davet edilmemesinin, Merkel’in heyetini şaşırttığı” yorumları da yapılıyor.

Deutsche Welle, “Merkel’in Erdoğan ile zor diyalog” başlığı ile yayımladığı analizinde “Alman Şansölye Angela Merkel ve Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kilit konulardaki görüş ayrılıklarını gideremedi ama açık bir diyalog sürdürme konusunda anlaştı. Her iki lider, güçlü ekonomik bağlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiler” dedi.

“ERDOĞAN, MERKEL’İN KIBRIS TALEBİNİ KİBARCA GERİ ÇEVİRDİ”
Angela Merkel’in, Türkiye’nin AB sürecinin yeniden canlandırılmasına destek ifade ettiğini ancak Ankara’dan Kıbrıs ile ilişkileri normalleştirmek için adım atmasını istediği belirtilirken “Erdoğan ise, Merkel’in talebini kibarca geri çevirdi” yorumu yapıldı.

“TUTUKLU GAZETECİLERİN SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ”
“Merkel ile Erdoğan arasındaki görüş ayrılıkları, Kıbrıs sorunu ie sınırlı değildi” sözlerini de kullanan DWelle, Merkel’in Türkiye’de basın özgürlüğünün önemini vurguladığına, gazetecilerin uzun tutukluluk sürelerini eleştirdiğine dikkat çektikten sonra Erdoğan’ın, bir soru üzerine de tutuklu gazetecilerin parmak sayısını geçmediği karşılığını verdiğini anlattı.

“ALEVİLER, TÜRK HÜKÜMETİNİN TALEBİ ÜZERİNE DAVET EDİLMEDİ”
Analizde Merkel’in basın toplantısı sırasında din özgürlüğünün öneminin altını çizdiği ve Türkiye’nin Müslüman ve gayri Müslim dini azınlıkların liderleriyle buluştuğuna işaret edildikten sonra şöyle devam edildi:
“Ancak Türk hükümetinin talebi üzerine Alevi topluluğunun temsilcileri toplantıya davet edilmedi, bu da Merkel’in heyetini şaşırttı. Geçen ay Erdoğan, kamuoyu önünde Almanya’yı, Alevi topluluğuna destek vererek Türkiye’nin Müslümanları arasında ayrışma yaratmaya çalışmakla suçlamıştı.”

Ankara’da görüşülen “kilit” konulardan birinin, PKK’nin Avrupa ve Almanya’daki faaliyetleri ile mücadele olduğu belirtilerek “Ancak Türkiye’nin somut önlemler umutları hala gerçekleşmedi” yorumu da yapıldı.

DWelle, Merkel’in Almanya’daki Türk toplumunun iki ülke arasında bir köprü olarak nitelese de “çifte vatandaşlık” sağlanmamasına ilişkin şikayetlerinin giderilmesi yönünde herhangi bir adım açıklamaktan kaçındığına dikkat çektikten sonra “Merkel, vize serbestleştirilmesi konusunda da herhangi bir esneklik de göstermedi” dedi.

TAZ: GÖRÜNÜŞE GÖRE OLDUKÇA KÖTÜ GEÇTİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye iki günlük resmi gezisi ve Ankara’da Başbakan Erdoğan ile biraraya gelişi Alman medyasında geniş yankı uyandırdı.
Alman sol eğilimli Taz gazetesi, “Görünüşüne Göre Ziyaret Oldukça Kötü Geçti” başlığıyla verdiği haberde, iki ülke arasında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği, insan hakları, Türkiyelilere vizesiz giriş uygulanması gibi konularda ortak bir görüşün olmadığı belirtildi. Haberde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği ve Kıbrıs konularında her iki tarafın yorum yapmaktan kaçındığı belirtilirken, Merkel ve Erdoğan’ın kuliste Türk Hava Yolları (THY) ve Lufthansa gibi havayolu şirketlerinin arasında daha sıkı bir işbirliği istedikleri belirtildi. Haberde ayrıca, Merkel’in Türkiye’de çok sayıda gazetecinin tutuklu olmasından şikayetçi olduğu, ancak Erdoğan’ın bu bilginin doğru olmadığını ve bu gazetecilerin yazdıklarından dolayı tutuklu olmadıklarını iddia etmeyi sürdürdüğü kaydedildi.

SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: SOĞUK ZİYARET
Süddeutsche Zeitung gazetesi ise “Soğuk Ziyaret” başlığıyla verdiği haberinde, yüz ifadesinden ve mimiklerinden hareketle Erdoğan’ın Merkel’e karşı “hoşnutsuz baktığı” ve iki Başbakan arasında “sıcak bir atmosferin olmadığının” anlaşıldığı yorumunu yaptı. Haberde ayrıca Merkel’in Türkiye’de gazetecilerin özgür yazmaları gerektiğini ve din özgürlüğü üzerinde durduğunu ifade ettiği kaydedildi.

SPİEGEL: YORUCU BİR PARTNER
Haftalık yayınlanan Der Spiegel dergisinin internet sayfasında “Merkel’in Erdoğan ile Buluşması: Boğaz’daki Zorlayan Adam” başlığıyla verdiği haberde ise Erdoğan’ın “yorucu bir partner” olduğu dile getirildi. İki günlük uzun ve yorucu bir ziyaretin ardından Ankara’da düzenlenen ortak basın toplantısında her iki tarafın da samimi ve içten olmadığının belirtildiği haberde, Almanya’nın Türkiye’nin AB’ye üyeliği, PKK’ye karşı tutumu, vizenin kolaylaştırılması ve Kıbrıs konuları üzerinde ortak bir uzlaşmanın sağlanamadığı dile getirildi.

EN SON EKLENENLER