ÊZIDÎLERDEN 8 TALEP

KDP’nin Türkiye’nin talimatıyla Êzidîlere saldırması sonrası bir araya gelen Kürdistan, Avrupa, Rusya ve Ermenistan’daki 16 Êzidî parti ve örgütü, taleplerini 8 maddede sıraladı. Êzidîler, ‘Şengal’in statüsü olmalı ve YBŞ/YJŞ de savunma güçleri olmalı’ dedi
Şengal, Rojava, Kuzey Kürdistan, Avrupa, Rusya ve Ermenistan’daki Êzidîlerin 16 parti, örgüt ve kurumlarından oluşan Êzidî Demokratik Toplum Koordinasyonu, KDP’nin Şengal’in Xanesor kasabasına düzenlediği saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası kurumlara çağrıda bulunarak 8 maddelik taleplerini sıraladı.
KDP’nin Êzidîlere yönelik saldırılarının KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani’nin Ankara ziyaretinin ardından gerçekleştiğine işaret eden Êzidî kurumları, DAİŞ’in Şengal’e saldırıları sırasında KDP’ye bağlı güçler ile Irak ordusunun kenti bırakarak kaçtığını hatırlattı.
“Êzidî halkının yardımına koşanlar ise YPG/YPJ ve HPG gerillalarıydı” denilen açıklamada YBŞ/YJŞ güçlerinin Êzidîlerin meşru gücü olduğu vurgulandı.
Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) çağrıda bulunan Êzidî kurumları, Şengalê ilişkin taleplerini şu şekilde sıraladı:
1- Çatışmanın daha da derinleşmemesi için, krize sebep olan ve Xanesor bölgesine yerleşen güçler, en kısa sürede bölgeden çekilmelidir. Xanesor bölgesindeki mevcut gerginlik, her an patlamaya hazır bir barut fıçısını andırmaktadır.
2- Uluslararası Koalisyon’un DAİŞ’e karşı kullanılmak üzere KDP’ye verdiği silahlar kontrol edilmeli ve halkımıza karşı kullanılmasına izin verilmemelidir.
3- Uluslararası güçlerden talebimiz, mevcut gergin ortama müdahalede bulunmaları ve bölgeye bağımsız heyetler göndermeleri yönündedir.
4- Êzidî toplumumuz inancı ve kültür-gelenekleri nedeniyle iktidar güçleri tarafından kuşatılmıştır. Êzidîlik inancı ve kültür ve yaşam biçiminin korunması amacıyla uluslararası bir koruma sağlanmalıdır.
5- Êzidî halkına yönelik tehdit aynı zamanda Ninova’daki diğer farklı kesim ve topluluklar için de geçerlidir. Bu nedenle Asuri, Suryani, Kakai, Türkmen, Şii, Şebek ve Arap kesimleri de kendi kültür, kimlik ve inançlarının korunması için tedbir alınmalıdır.
6- 73’üncü ferman soykırım olarak tanınmalı ve Êzidî toplumu tarihi miras olarak kabul edilip korunmalıdır.
7- Êzidî toplumu olarak tarihsel tecrübelerimizden yola çıkarak özyönetim ev öz savunmayı ihtiyaç ve gereklilik olarak görüyoruz. Bu doğrultuda uluslararası toplumdan beklentimiz bu iradenin kabul edilip tanınmasıdır. Bu temelde Şengal’in statüsünün tanınmasını talep ediyoruz.
8- Êzidî toplumu bugüne kadar 73 fermandan geçmiş ve her zaman dışarıdan gelen saldırılara maruz kalmıştır. Bu tehlike bugün de devam etmektedir. Bu nedenle kendi savunma gücümüze ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu çerçevede YBŞ ve YJŞ’nin Şengal savunma güçleri olarak tanınması ve desteklenmesini talep ediyoruz.

2014’te DAİŞ, 2017’de KDP

KDP’nin Türkiye’nin talimatıyla Şengal’in Xanesor kasabasında Êzidîlere saldırmasının ardında KDP denetimininde bulunan Sinûnê kasabasında yaşayan yurttaşlar tepki amaçlı Şengal Dağı’na göç etti. Şengal Dağı’nda HPG, YJA-Star ve YBŞ savaşçılarının bulunduğu alanlara göç eden Êzidîler, KDP’ye “Sizi Şengal’de istemiyoruz” dedi. KDP’ye bağlı güçlerin saldırısı sonrası Şengal dağına sığınan Nisan Ali adlı yurttaş, “Çatışma başladığında çocuklarımı da alarak Şengal dağına yöneldim. Biz Êzidîlerin bir sığınağı varsa, o da Şengal dağıdır” derken; Hedo İbrahim adlı bir diğer Sinûnêli yurttaş ise “Kendilerine Rojava Peşmergesi diyerek saldıranlar, 3 Ağustos 2014’te fermanı uygulayanlarla aynı kişilerdir” diye konuştu. Mihbet Salih adlı bir diğer Êzidî yurttaş da daha önce DAİŞ’in saldırıları nedeniyle sığındıkları Şengal dağına bu sefer KDP saldırıları nedeniyle sığındıklarını söyledi.

ŞENGAL / ROJNEWS

EN SON EKLENENLER