Êzidîlerin sesi Çira Şengal 3. yılında

İki yılını geride bırakan Çira Şengal’in Sesi Radyosu, Êzidî toplumunun sesi olmaya devam ediyor. Radyo çalışanlarından Nesrîn Şengalî, ‘Zor bir süreçte başladık ama herkes istediği yerde istediği zaman bu sesi dinleyebiliyor’ dedi

Ezidîlerin sesini dünyaya duyurmak için 7 Kasım 2015 tarihinde kurulan ve 25 Nisan 2017’de TSK tarafından bombalanan Çira Şengal’in Sesi Radyosu, yayın hayatının iki yılını geride bıraktı. Çalışmaları hakkında konuşan radyonun çalışanları, zor şartlara ve saldırılara rağmen Êzidî toplumunun sesi ve rengi olmaya çalıştıklarını belirtti.

Hâlâ önemini koruyor

Radyonun çalışanlarından Nesrîn Şengalî, zor bir süreçte yayına başladıklarını belirterek, “Radyonun kuruluş amacı halkının sesini duyurmasıydı. Teknoloji çok ilerlemiş olsa da, radyolar önemini halen korumakta. Herkes istediği yerde istediği zaman bu sesi dinleyebiliyor, istek ve mesajlarını iletebiliyor” diye kaydetti. Radoyoda iki kadın olarak çalıştıklarını söyleyen Şengalî, kadınların bu çalışmalarda üstlendiği rol ve misyonun çok önemli olduğunu vurguladı. Her sabah “Sibeha Êzîdxanê” (Êzîdxan Sabahı) isimli bir program sunduğunu dile getiren Şengalî, “Bütün dileyicilerimize radyolarına sahip çıkmaları çağrısında bulunuyorum. Çünkü Çira Şengal’in Sesi Radyosu, Êzidî toplumunun sesidir” dedi.

Sesimizi kısamayacaklar

2016’dan beri radyoda çalıştığını ifade eden Berekat Îbrahîm ise, yayınladıkları programların Êzidî toplumunun kültür zenginliğini yansıttığını ve halkın katılımı ile programlarının daha da renklendiğini belirterek, “Günlük olarak Êzîdxan Sabahı, Şehit Programı, İstek ve armağan saati, Çocuk programı, Êzîdxan’ın Sesi, Halk görüşleri, Êzîdxan gerçekliği ve Haber saati gibi programları yayınlıyoruz. Bunlarla beraber halkın talepleri de artıyor” dedi. Türkiye’deki iktidarın radyolarını hedef aldığını hatırlatan Îbrahim, bu saldırının Êzidî toplumunu susturmak için yapıldığını ifade ederek, “Bilmeliler ki, hiçbir saldırılarıyla sesimizi kısamayacaklar. Bu saldırıların ardından, halkın desteği sayesinde, 5 ay sonra tekrar yayın hayatına başladık” diye konuştu. Çalışmalarını büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Îbrahim, radyonun ikinci yılını kutladı.

Bizler de sesimizle katkı sunuyoruz

Radyonun yaşanan süreçlerde çok önemli roller üstlendiğini belirten Nayif Berekat da, “Her kişi ve kurum kendi çalışmalarıyla devrime katkı sonuyor. Bizler de sesimizle devrime katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu yüzden de her çalışma toplumun, insanlığın ve Kürdistan’ın özgürleştirilmesinde gerekliliğe ve öneme sahip” diye konuştu. Berekat son olarak, toplumun sesinin sahiplenmesi çağrısında bulundu.

Hasret Amed/Rojnews

EN SON EKLENENLER