‘Fiyatları üretici değil spekülatörler belirliyor’

Üzüm fiyatlarının dibe vurmasının ardından, üzüm üreticileri tepkili. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TARİŞ Üzüm Birliği’ne yüklenen CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, piyasada fiyatları üreticinin değil, spekülatörlerin belirlediğini söyledi

Manisa’daki üzüm üreticileri, fiyatların dibe vurması ile zor günler yaşıyor. AKP’nin ekonomi politikalarından payını alan üzüm üreticileri, duruma tepki göstermeye devam ediyor. Üzüm üretiminde, İzmir Ticaret Odası’nın rekoltenin yüksek olduğunu açıklamasının ardından, TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği fiyat açıklaması yapmazken, eylül ayı içinde Manisa’ya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, kuru üzümü Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla, 4 liradan alacaklarını açıkladı. Bakanın, üzüm üreticisine “müjde” diyerek açıkladığı fiyata, üzüm üreticileri sert tepki gösterdi. Üzüm üreticilerinin sorunları ile ilgilenen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, üzüm üreticisinin mağdur edildiğini belirtti. Biçer, üzüm üreticisinin sorunlarının çözülebilmesi için iktidarın tarım politikasının olması gerektiğinin altını çizerek, iktidarda böyle bir politika olmadığını belirtti. Üzümün kilosunun 3 TL 50 kuruşa üretildiğini söyleyen Biçer, “Sürekli satış fiyatları böyle iken, Bakanın da açıkladığı fiyatın bir miktar daha altında, üzüm alımı yapılıyor piyasada. Dolayısıyla, maliyetinin altında ürün satışı yapmak zorunda kalıyor üretici. Bu bakış açısıyla, zaten üzüm üreticisinin problemi bitmez” dedi.

‘TARİŞ’i bitirdiler’

TARİŞ’e yönelik eleştirileri de değerlendiren Biçer, “TARİŞ’i bitirdiler. TARİŞ’in, normalde üreticinin yanında olması lazım. TARİŞ yalnızca bir tabeladan ibaret olan, üreticileri bünyesinde bulunduran bir kuruluş olmanın ötesinde, bir şey değil. TARİŞ zayıflatıldıktan sonra, aslında bu sorunlar daha da büyüdü. Şu an, birliğin elinde taban fiyat açıklama yetkisi yok. Rekolte açıklama yetkisi yok. Müdahale alımı yapma yetkisi yok. Yalnızca bir tabeladan ibaret. TARİŞ vasıfsızlaştırıldı. Hiçbir yetkisi, hiçbir etkisi yok” diye konuştu. Biçer, TARİŞ’in başında kimin olduğunun bir anlamı olmadığını dile getirerek, “Makamlar boşaltıldı. Başında kim olursa olsun, bu mevzuatla iş yapması mümkün değil. Sadece oturuyor. Direksiyonda olabilir; ama bir etkisi yok. Bu, ancak üreticiden yana politikalar belirleyecek iradeye sahip kişilerin, orada olması ile çözülebilecek bir sorun” şeklinde konuştu. Bu sorunun sadece TARİŞ’te değil, ÇUKOBİRLİK ve ÇAYKUR’da da olduğunu ifade eden Biçer, “Hepsi iktidarın ağzına bakıyor. İktidarın istediğinin, beklediğinin dışında bir politika, fiyat belirleyemiyor” dedi. TARİŞ’in, eskiden müdahale alımı yapma yetkisi olduğunu ve buna uygun depoları olduğunu belirten Biçer, “Güçlendirilmesi beklenirken, AKP döneminde iyice işlevsizleştirildi. Şimdi, fiyatı da rekolteyi de belirleyen üzüm üreticisi değil. Spekülatörler belirliyor. Bakanlığın yaptığı açıklamalar da bunlara yarıyor” diye konuştu.

‘Karşı çıkılması gerekiyor’

Üreticilerin, demokratik bir örgütlenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Biçer, “Üreticilerin yapması gereken, mevcut Ziraat Odası Başkanları’nı değiştirmek, TARİŞ ve Ziraat Odaları seçimlerinin daha demokratik olması için mücadele etmek. Üreticiler, sokağa çıkmaktan, haklarını aramaktan korkmayacaklar. OHAL var diye çıkamıyorlar açıkçası. Ziraat Odaları veya TARİŞ gibi kurumlar, üreticinin haklarını korumuyorlar. Tamamen, iktidarın emrinde hareket ediyorlar. Bir an önce, bunlara karşı çıkılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 Ahmet Kanbal/MA

EN SON EKLENENLER