Gazeteci Türfent: Yüksekova’yı habersiz bırakmak istediler; buna izin vermediğim için komployla tutuklandım

18 aydır tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent, 4. duruşmasında yaptığı savunmasında, ‘Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı başladığı sırada Yüksekova’yı habersiz bırakmak istediler. Tek tip haber çıksın istediler. Twitter’da JİTEM isimli hesaptan defalarca tehdit edildim. Bu sıradan bir tehdit değildi. Beni gözaltına alan polisler seni en az 20 yıl içeride tutacak dosya hazırladık, kolay kolay çıkamazsın dediler.’ diyerek kendisine kurulan komplonun asıl nedenini açıkladı

 
Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Yüksekova muhabiri Nedim Türfent’in 4’üncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Avukat Barış Oflas ve tutuklu gazeteci Türfent Van’dan SEGBİS’le duruşma salonuna bağlandı. Türfent’in diğer avukatı Harika Karataş ise duruşma salonunda hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (OGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, ailesi ve meslektaşları da duruşma salonunda hazır bulundu. Mahkeme heyeti ile avukatların yerlerini almasıyla birlikte duruşma kimlik tespitiyle başladı.

Yüksekova’yı habersiz bırakmak istediler

Duruşmada iki tanık ifadesi okundu. İfadelere cevap olarak söz alan gazeteci Türfent, beyanların yalan olduğunu söyledi. Türfent, şunları dedi: “Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı başladığı sırada Yüksekova’yı habersiz bırakmak istediler. Tek tip haber çıksın istediler. Twitter’da JİTEM isimli hesaptan defalarca tehdit edildim. Bu sıradan bir tehdit değildi. Kamuoyu baskı olmasaydı ben şu an burada olmayabilirdim.

Gazetecilik suç değildir

Beni gözaltına alan polisler seni en az 20 yıl içeride tutacak dosya hazırladık, kolay kolay çıkamazsın dediler. Ben de bu ülkede adalet vardır dedim. Dosyadaki tanıkların ifadeleri zorla imzalattırıldı. Dinlenen tanıkların hepsi bunu belirttiler. Tanıkların polis ifadeleri noktası, virgülüne kadar aynı. Zorla alınan tanık ifadeleri tutmayınca önce yeni tanık ifadelerine, sonra gizli tanık ifadesine başvurdular. Kimse gazeteciyi terörist olarak niteleyemez. Gazetecilik suç değildir.”

Tanıklar mahkeme huzurunda ifade versin

Daha sonra söz alan avukat Karataş, sokağa çıkma yasağı döneminde verilen darp izinin olmadığına dair raporun güvenilir olmayacağını söyledi. Karataş, şunları belirtti: “İfadesi alınan tanık 18 yaşından küçüktür. İfadesi Çocuk Koruma Kanunu’na uygun olarak alınmamıştır. Tanığın ifadesinin mahkeme huzurunda alınması halinde onun da diğer tanıklar gibi ifade vereceğini düşünüyoruz.”

Tanıklar tek tek ifadeleri geri almıştı

Hakkında hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Türfent, Yüksekova’da geçen yıl ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve özel harekat polislerinin kullandığı sosyal medya hesaplarında ölümle tehdit edilmiş ve hedef alınmıştı. Gazeteci Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etti. Geriye kalan 10’u açık tanık, biri gizli tanık olmak üzere 11 tanıktan 4’ü ise geçen duruşmada ifade vererek işkence altında kendilerine kağıt imzalatıldığını kaydetti. Türfent’in avukatların gizli tanığı mahkemede ses ve yüzü değiştirilerek dinlenme talebi ise hakim tarafından reddedildi. Tanıkların beyanları ve delil olarak iddianamede yer alan iddiaların avukat ve Türfent’in savunmasıyla çürütülmesine rağmen mahkeme heyeti tutukluluğunun devamına karar vermişti.

EN SON EKLENENLER