Gazi Katliamı’nın 25. yılı dolayısıyla Gazi Mahallesi’nde anma düzenlendi

Gazi Cemevi önünde toplanan siyasi partiler ve Gazi Mahallesi sakinleri “Faşizme karşı tek yumruk tek barikat” sloganıyla yürüyor.

Gazi Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçen kitle, Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitirenlerin adlarını sayarak “Yaşıyor” diye sloganlar attı. 

Gazi Mahallesi katliamında yaşamlarını yitirenler için saygı duruşu yapıldı. 

Yaşamını yitirenlerin anısına Gazi Mahallesi’ndeki Eski PTT önünde açıklama yapıldı. İlk saldırının olduğu yerlerden biri olan Eski PTT ‘nin önüne karanfiller bırakıldı.

Gazi Katliamı

12 mart 1995 akşamı Gazi Mahallesi’nde içerisinde Alevilerin bulunduğu 3 kahvehane ve 1 pastane tarandı. 140Journos’un derlediği bilgilere göre, kahvehanelere yönelik saldırıda alevi dedesi Halil Kaya yaşamını yitirdi. 5’i ağır 25 kişi de yaralandı.

Ateşin açıldığı taksi gasp edilmiş ve taksi şoförü öldürülmüştü. Taksi, iz bırakmamak için yakıldı. Failler yakalanamadı.

Saldırının ardından mahallede protesto gösterileri başladı, cemevi önünde toplanıldı.

13 mart günü gösteriler sırasında 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle valilik, üç mahallede sokağa çıkma yasağı ilan etti.

14 mart günü çatışmaların devam etmesiyle polisin ardından mahalleye askeri ekipler de sevk edildi.

15 mart günü, Gazi’de yaşananların yanı sıra İstanbul Ümraniye 1 Mayıs/Mustafa kemal Mahallesi’ndeki protestoya müdahaleler esnasında da 5 kişi öldürüldü.

Toplam can kaybı 22’ye yükseldi, en az 155 kişi yaralandı. Gözaltı sayısı ise binlerle ifade ediliyordu.

İstanbul’da Gaziosmanpaşa Savcılığı’nın olayla ilgili fezlekesiyle Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 polis hakkında “müdafaa ve zaruret sınırını aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek” iddiasıyla dava açtı.

Eyüp Ağır Ceza Mahkemesi, davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir şehre naklini istedi ve dava Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Polislerin hedef gözeterek ateş ettiklerine dair fotoğraflar ile ölenlerden 7’sinin polis kurşunuyla hayatını kaybettiğini belirten adli tıp kurumu otopsi raporları mahkeme heyetine sunuldu. Müdahil avukatların, dönemin yetkililerinin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddedildi. Yargılama 5 yıl sürdü.

Davada yargılanan 20 polisten 18’i beraat ederken; Adem Albayrak ve Mehmet Metin Gündoğdu’ya toplam 4 yıl 32 ay hapis cezası verildi.

https://www.youtube.com/watch?v=qMLwpKIszhU

EN SON EKLENENLER