Gençay Gürsoy: Umarım gelecek kuşaklar Sur’u bu hale getirenlerin hesabını sorarlar!

Sur’da incelemelerde bulunan Biraradayız Platformu üyeleri, Sur’daki yıkımın sorunları çözmek yerine derinleştireceğinin altını çizerek, gelecek kuşaklar kenti bu hale getirenlerin hesabını sorarlar denildi

OHAL şartlarının ağır hissedildiği Amed’te 2 yıl önce katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi’yi vurulduğu yerde anmak için gelen Biraradayız Platformu üyeleri, yıkımın devam ettiği Sur’da yaptıkları incelemeler hakkında konuştu. Bölgede ağır hissedilen OHAL ve yıkımın sonuçlarını değerlendiren aktivistlerin ortak talebi OHAL’in derhal kaldırılması için tüm demokrasi çevrelerinin bir an önce bir araya gelmesi oldu. Sur’da yıkımın devam ettiği mahalleleri yerinde inceleyen Yazar Oya Baydar, “Devletin görevi öldürmek ve yıkmak değil, yaşatmak ve yapmaktır. Bu devlet bu görevini kesinlikle yerine getirmediği gibi buradaki tüm yıkımların da müsebbibidir. Şu savaşa harcanan paranın onda biri bütün Sur’u yaşanacak hale getirirdi. İnsanlar yerinden edilmezdi. Dönemin Başbakanı Davutoğlu ‘Sur’u, Toledo yapacağız’ demişti, hatta kendisi de ev alacağını söylemişti. Onu ve onun gibi insanları buraya davet etmek istiyorum. Gelip buralara bir baksın” sözleriyle Sur’da yaşananlara tepki gösterdi.

Susmak kabullenmek anlamına gelmez…

OHAL’in büyük bir yıkım ve hak gaspı anlamına geldiğini ifade eden HDP eski Milletvekili ve EMEP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Levent Tüzel, “Üç yıllık tahribatın sonucunu bugün Diyarbakır’da yakınlarını kaybedenlerden, insan hakları çevrelerinden dinledik. Batıdaki OHAL ile bu bölgedeki OHAL şartları karşılaştırıldığında bölgenin daha sert OHAL koşullarını yaşamasının kaynağı Kürt sorunudur. Kürt sorununa bir savaş siyasetiyle yaklaşılması ve bunun yarattığı acılar, iktidarın topluma ders vermeye çalışması şiddet yaratıyor. Kentin bütün sokakları karakollara dönüştürülmüş durumda. Bunlara sadece bir OHAL uygulaması demek de doğru değil. Bugün hükümetin gündeminde bu uygulamaya son vermek yok. Çünkü tüm bu yaşananlar topluma bir terör olgusu ile açıklanıyor. Fakat biz biliyoruz ki bu yaklaşımlar 100 yıllık cumhuriyet tarihinde çözüm olmadı” ifadelerini kullandı.

Demokrasi çevreleri birleşmeli

Batıda yaşanan OHAL’in doğuda sıkıyönetim olarak yaşandığını belirten Anavatan Partisi (ANAP) eski Genel Başkanı Nesrin Nas ise,” 7 Haziran seçimlerinden sonra iktidarın, MHP’yi de yanına alarak zımni bir koalisyonla Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan uzaklaştırdı. OHAL olmadan iktidarın kendini savunabileceği dalı kalmadı bu nedenle KHK’lerle günübirlik düzenlemeler yapıldı. Bütün bu sıkıntılardan kurtulabilmemiz için birbirinden farklı düşünüyor olsa da demokratik cephenin mutlaka bir araya gelmesi gerekiyor. OHAL kalkmadan hiç bir şeyin normalleşmesi mümkün değildir. OHAL güvenlik gerekçesiyle ilan edilse de iktisadi açıdan baktığınız zaman sofrada ekmeğin azaldığı ülkeler hiç bir zaman güvenli ülkeler değildir” sözleriyle ülkedeki ekonomik darboğaza işaret etti.

Bir tarih yok ediliyor

Amed’le çok içli dışlı bir geçmişi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gençay Gürsoy da, “Tarihi bir abidenin bu hale gelişinin acısını tadıyorum. Ben kent dokusuyla ilgilenen biriyim, özellikle Sur’da yaşananlar bir tarihin yok edilmesinin delilleri olarak da değerlendirilebilir. Umuyorum ki gelecek kuşaklar kenti bu hale getirenlerin hesabını sorarlar. Sur’da direnmeye çalışan birkaç aile kalmış. Tarihi mekanların yenilenmesi talebini aşan bir durum var burada. Burayı daha yaşanılır bir hale getirmek endişesiyle atılan adımlar olmadığını düşünüyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

221

EN SON EKLENENLER