GERİYE DÖNÜŞ OLMAMALI

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yayılan ‘halklar baharı’ ya da ‘Arap Baharı’nın yıldönümünde isyanın ilk başladığı Tunus ayakta. Kazanımların yok edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Tunuslular dikkatli ve uyanık olma çağrısı yaptı

Devrim kazanımlarının tırpanlanmak istendiği Tunus’ta halk bir kez daha ayakta. Sidi Bouzid ve Başkent Tunus dahil birçok yerde “Yasemin Devrimi”nin 6. yılı dolayısıyla yürüyüşler düzenlendi. Bir konferansta konuşan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Genel Sekreteri Hüseyin El-Abbasi, “Bazı soluk sesler, devrimle elde edilen özgürlüğümüzü sınırlandırarak, bizi geriye götürmek istiyor” diyerek halkın taleplerine kulak verilmesini istedi.

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 6. yılı nedeniyle yürüyüş gerçekleştirildi. Ülkenin başkenti Tunus’un El-Habib Burkiba Caddesi’nde Yasemin Devrimi’nin 6. yılı dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe aralarında yabancıların da yer aldığı çok sayıda kişi katıldı. Devrim sırasında hayatını kaydedenlerin ailelerinin Avukatı Şerefuddin el-Kalil, yaptığı açıklamada, “Bugünkü etkinliğin ana talebi, şehitlerin davalarına bakan askeri yargının, Gerçek ve Onurun Heyeti’nin dava dosyalarını teslim alana kadar elini davalardan çekmesidir” dedi.

Devrimin Hedefleri Gerçekleştirme Halk Cephesi Başkanı Ahmed es-Sıddık ise “Tunus devrimi, hak ve özgürlükler ile demokratik anayasayı tesis etti” diye konuştu. Devrimin kıvılcımının ateşlendiği Sidi Bouzid kentinde de işsizler sokaklara çıkarak hükümet politikalarını protesto etti. 50 kilometre mesafedeki Menzel Bouzaiane kentinde de gençler lastikler yakarak yolları trafiğe kapattı. Yine Meknassi ve Ben Guerdane kentlerinde sokak gösterileri düzenlenirken, bazı kentlerde polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Ekonomi ve istikrarsızlık uyarısı

Devrimin yıldönümü dolayısıyla başkent Tunus’ta düzenlenen konferansta konuşan UGTT Genel Sekreteri Hüseyin El-Abbasi, isyanla gerçekleşen kazanımların yok sayılması ve halkın taleplerinin 6 yıldır yerine getirilmemesi hakkında endişe duyduğunu belirtti. Abbasi, “Bazı soluk sesler, devrimle elde edilen özgürlüğümüzü sınırlandırarak, bizi geriye götürmek istiyor. Ancak biz özgürlüğümüze uygulanan kısıtlamaların gölgesinde, dikkatli ve uyanık olacağız” dedi. Tunus hükümetinin orta ve geniş vadede ekonomik ve toplumsal gerçeklere eğilmesi gerektiğini ifade eden Abbasi, “Halkın taleplerine kulak verilmezse istikrarsızlığa ve daha başka sorunlara doğru gidiyoruz. Tunus ekonomisini toplumumuza sızan bazı karanlık eller yönetiyor. Yolsuzluklara karşı gerçekleştirilen mücadele yeterli değil” diye konuştu. Tunus’ta ekonominin kötüye gittiği gerekçesiyle son zamanlarda birçok kentte gösteriler düzenleniyor. Ülkede yüzde 15,6 işsizlik var.

Devrim ateşi ve sonrası

Tunus’ta ekonomi kötüye gidiyordu. bir süredir işçiler ayaktaydı. Bu ortamda Yasemin Devrimi olarak adlandırılan devrim kıvılcımı, Muhammed Buazizi’nin Aralık 2010’da yoksul kentlerden Sidi Bouzid’de sebze meyve arabasına el koyulması ve tokatlanmasını protesto için kendini yakmasıyla çakıldı. Her tarafta protestolar başladı. 17 Aralık’ta bedenini ateşe veren Muhammed Buazizi, 4 Ocak 2011’de hayatını kaybetti. 23 yıldır Tunus’u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali, 14 Ocak 2011’de Suudi Arabistan’a kaçtı. Ülkede yeni bir dönem başladı. Tunus Devrimi’nin ateşi Ortadoğu ülkelerine yayıldı ancak ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Rusya, devrimleri boğmak ve farklı yönlere sevkettmek için her türlü imkanlarını kullandı. Birçok ülkeye müdahale eden, bölge ülkeleriyle el ele verip cihadist örgütleri silahlandıran devletler sivil ayrımı yapmadan katliamlar yaptı. Tunus’ta İhvan’ı Muslimin’in (Müslüman kardeşler) siyasi kolu En Nahda Partisi koalisyona alınarak radikallik törpülenmeye çalışıldı.

TUNUS

EN SON EKLENENLER