Güvenlik Konseyi ABD-Taliban anlaşmasını onayladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salı günü toplanarak, ABD ile Taliban hareketi arasında imzalan anlaşmayı oy birliği ile onayladı. Bu oylama, BM Güvenlik Konseyi çatısı altında bir yabancı devlet ile bir gerilla hareketi arası arasındaki anlaşma konusunda nadir bir onaylamayı ifade ediyor.

ŞAŞIRTICI BİR KARAR: İKİ GİZLİ MADDE VAR

Kararın şaşırtıcı bir yanı ise, anlaşmada yer alan iki gizli maddenin de onaylanması oldu. Terörle mücadele bağlantılı bu maddelere üyelerin de erişiminin mümkün olmadığı bildirildi.

Talibanlar, ABD ile yapılan müzakereler sonucunda 22 Şubat günü kısmi bir ateşkes yapılmıştı. Sürecin sonunda 29 Şubat günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar bir anlaşmaya imza atmıştı. Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılında ABD ve ittifakları da 14 ay içerisinde ülkedeki güçlerini tamamen çekmeyi taahhüt etti. ABD ayrıca güçlerini çekmeyi, Talibanların Afgan hükümeti ile müzakereleri başlatma koşuluna dayandırdı.

ABD BİRLİKLERİ İKİ ÜSTEN ÇEKİLMEYE BAŞLADI

arada Amerikan ordusu da anlaşma kapsamında çekilmeye başladı. Amerikan birliklerinin güneydeki Helmand eyaletinin başkent Leşker Gah ile batıdaki Herat eyaletinde bulunan üslerinden çekilmeye başladığı bildirildi. Helmand eyaleti geniş bir şekilde Talibanların denetiminde bulunuyor.

Anlaşmaya göre ABD’nin Temmuz ortasına kadar 12 ila 13 bin olan asker sayısını 8 bin 600’e düşürmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle ülkedeki 20 dolayında Amerikan üssünden 5’inin boşaltılması gerekiyor.

HÜKÜMET 5 BİN TALİBAN TUTUKLUSUNU SERBEST BIRAKACAK

Öte yandan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin sözcüsü, Salı günü Twitter üzerinde yaptığı açıklamada güvenlik durumunda belirgin iyileşmeler olması halinde 5 bin Taliban tutuklusunu serbest bırakacağını bildirdi.

Sözcü Sedik Sedikki , “1500 Taliban tutuklusunun affı ve serbest bırakılması Cumartesi başlayacak ve her gün 100 dolayında tutuklu bırakılacak. Sedikki, Kabil yönetimi ile Talibanlar arasında müzakerelerin başlaması ile birlikte “şiddette belirgin bir azalma olması kaydıyla her iki hafta bir 500 Taliban tutuklusunun serbest bırakılacağını” belirtti.

MÜZAKERELER GECİKTİ

Talibanlarla hükümet arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması öngörülüyordu. Ancak bu durumun Taliban tutuklularının bırakılmasına bağlı olduğuna dikkat çekiliyor. Anlaşma kapsamında 5 bin Taliban üyesine karşı, Talibanların da bin dolayında asker ve polisi serbest bırakması öngörülüyor. Talibanlar, bu maddeyi Afgan hükümeti ile müzakerelerin önkoşulu olarak görüyor.

ABD VE TALİBANLARDAN ORTAK OPERASYON

Anlaşma ardından Talibanlar ve Amerika arasında DAİŞ’e karşı işbirliği yapıldığı da bildirildi. Amerikan Ordusu Merkezi Komutanlık Şefi General Kenneth McKenzie, Temsilciler Meclisi’nde yaptığı açıklamada, Talibanların DAİŞ’e karşı çatışma kapasitelerini gösterdiğini belirtti.

General, “Bu son aylarda Afganistan’ın doğusunda, Talibanların Nangarhar eyaletinde sahada İslam Devleti’nin bir varlığını durdurduğu ve ezdiğini gözlemledik. Bunu çok etkili bir şekilde yaptılar” dedi.

“Bizim tarafımızdan çok sınırlı bir destek vardı” diyen McKenzie, ilk kez ABD ile Talibanlar arasında askeri bir işbirliğini de açıklamış oldu.

McKenzie, “Bunu yapacak kapasitelerini gösterdiler. Kanlı oldu ama yaptılar, İslam Devleti artık Nangarhar eyaletinde hiçbir alanı kontrol etmiyor” diye ekledi.

EN SON EKLENENLER