Hangi kapı kapatılıyor?

Irak Federe Kürdistan’da bağımsızlık referandumu gündeme gelince ‘Kapıları kapatırız’ diyen Türkiye, bin 500’ü aşkın firmayla Federe Kürdistan pazarının yüzde 50’sine hakim. İhracatta aslan payı ise, milliyetçilikle övünen kentlere gidiyor

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumu gündeme geldikten sonra “Kapıları kapatırız”, “Ekonomik yaptırım uygularız” diyen Türkiye, bin 500’ü aşkın firmayla Federe Kürdistan ekonomik pazarının yüzde 50’sini kontrolü altında tutuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 1 Ocak-31 Ağustos 2017 tarihleri arasında kaydettiği 95 milyar 424 milyon 754 bin 850 dolar ihracatın 5 milyar 566 milyon 134 bin 910 dolarının Irak’a, daha doğrusu büyük bölümünü Federe Kürdistan’a yaptığı biliniyor. Kürdistan Bölgesi’ne yapılan ihracatın aslan payı ise, milliyetçilikle dikkat çeken kentler olurken, Kürt kentlerinin ticari faaliyeti gittikçe azalıyor.

Kürdistan’ın kaymağı Afyon’a!

Irak Federe Kürdistan’a yapılan ihracatın büyük bir bölümü milliyetçi olmakla övünen Afyon, Trabzon, Rize, Sakarya gibi kentler yapılıyor. Türk-İslam milliyetçiliğin yükseldiği kentlerin Federe Kürdistan ile ticari bağı artarken, Kürt kentlerin Federe Kürdistan’la ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne sektörel olarak en fazla ihracat ise, diğer sanayi ürünleri, fındık ve mamulleri, halı, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, mücevher, otomotiv endüstrisi, savunma ve havacılık sanayii ile su ürünleri ve hayvansal mamullerden yapılmakta. Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalar ağırlıklı, inşaat, enerji, finans, gıda, tekstil ve turizm-otelcilikle öne çıkıyor.

Sermayenin milliyeti olur mu?

İhracat verileri, Türkiye’nin Federe Kürdistan’a “kapıyı kapatıp” ekonomik yaptırıma gitmesi halinde en büyük zararı milliyetçi sermaye/sermayedarların göreceğini gösteriyor. Türkiye böyle bir yaptırıma gider mi gitmez mi tartışması sürerken, TİM’in verileri, “sermayenin milliyeti/milliyetçiliği”ni gözler önüne seriyor.

 Sedat Yılmaz/MA

EN SON EKLENENLER