Hariri vazgeçti, Lübnan belirsiz

İran ile Suudi Arabistan ve İsrail’in çekişme sahasına çevirdiği Lübnan’a sonunda dönen Başbakan Hariri, istifasını askıya aldı. Hariri diyalog için bu kararı aldığını açıklarken, Lübnan merkezli yeni savaş senaryosu yakıcılığını koruyor

İran’ın Şii yayılmacılığı ile başını Suudi Arabistan’ın çektiği Arap ülkelerinin Sünni merkezli iktidar çekişmesi, bölgesel savaş ihtimalini artırırken, Lübnan üzerinden tutulan bilek güreşi de sürüyor. İsrail’in de katıldığı hegemonya çekişmesinde Lübnan’da sıcak savaş alarmı devam ederken, Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da sürpriz bir şekilde istifasını açıklamasından 17 gün sonra ülkesine döndü. Hariri önceki gece Beyrut Uluslararası Havalimanı’nda güvenlik güçlerince karşılandı. İstifasıyla siyasi bir krize neden olan Hariri, daha önce söz verdiği gibi Bağımsızlık Günü kutlamalarına katıldı. Hariri, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüştükten sonra istifasını askıya aldığını açıkladı. Hariri, 4 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta bir televizyon kanalının canlı yayınında, “İran ve Hizbullah’ı, Arap ülkelerinin içişlerine karışmak ve bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak görevinden istifa ettiğini” açıklamış ve İran’ın bölgedeki kolları kesilecek demişti. Hizbullah ve birçok kesim Hariri’nin rehin tutulduğunu iddia ediyor.

Lübnan Başbakanı Hariri, geri döndüğü ülkesinde ilk olarak babası Refik Hariri’nin mezarını ziyaret etti. Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri, 14 Şubat 2005’te Beyrut’ta düzenlenen suikast sonucu öldürülmüştü. Saad Hariri de istifa açıklamasında kendisine suikast düzenlenmesinden korktuğunu söylemiş, İran’ı bölgede “yıkım tohumlarını ekmekle” suçlamış, Tahran’ın ülkesindeki müttefiki Hizbullah’ın da Lübnan’ı istikrarsızlaştırdığını belirtmişti. Hariri, Suudi Arabistan’ın, İran ile giriştiği nüfuz mücadelesi kapsamında kendisini istifaya zorladığı iddialarını da reddediyor. Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile dün beklenen görüşmesini yaptı.

Savaş alarmı sürüyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun ile görüşen Hariri, Aun’un kendisinden ‘daha fazla diyalog için beklemesini istediğini’ söyledi. Hariri açıklamasında, “Bugün istifamı Aun’a sundum. O da bunu önermeden önce beklemem ve istifanın siyasi arka planı ve nedenleri konusunda ‘daha fazla diyalog’ için istifamı tutmam uyarısında bulundu” dedi. Bu talebe olumlu yanıt verdiğini aktaran Hariri görüşmelerin ‘ulusal diyaloğa ciddi bir başlangıç oluşturmasını umduğunu da’ ifade etti. Avn ise, Lübnan’ın bağımsızlığını kazanmasının 74’üncü yıl dönümü dolayısıyla, bir televizyon kanalından halkına seslendi. Avn, “İsrail deniz, hava ve karadan sınırlarımızı ihlal ederek egemenliğimizi çiğniyor ve bizi tehdit ediyor” ifadesini kullandı. İsrail sınırda tatbikatlara başlarken, Lübnan ordusuna alarma geçme emri verilmişti.

ABD: Riyad’a saldırı olabilir

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’a yönelik terör saldırıları riski ve Yemen’den ülkeye fırlatılan balistik füze tehlikesinden dolayı Amerikan vatandaşlarını Suudi Arabistan’a seyahat konusunda uyardı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, seyahat uyarısının 29 Mart’ta yapılan seyahat uyarısının yerine geçtiği ifade edilirken, başta Riyad, Cidde, Dahran olmak üzere Suudi Arabistan’ın tüm bölgelerinde terör saldırısı riskinin bulunduğu belirtildi. İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan bölgesel çekişme vekalet savaşlarına sahne olurken, adım adım doğrudan savaşa ilerleniyor.

EN SON EKLENENLER