Harita önerisi reddedildi

Kıbrıs için yine umut rüzgarları estirilmişti, sona yaklaşıldığı kaydediliyordu. Ancak Cenevre’de 9 Ocak’ta başlayan müzakerelerde de sonuca varılamadı. Harita ve asker meselesi kritik konular

Kıbrıs sorununun çözümü için İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan görüşmeler sona ererken, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akınıcı’nın Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in harita önerisini kabul etmediği öğrenildi. Akıncı’nın harita hakkındaki itirazlarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazılı olarak ilettiği kaydedildi.

BM Cenevre Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs konusunda 12 Ocak’ta gerçekleştirilen uluslararası konferansa, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanlarının katıldığı, Avrupa Birliği’nin (AB) de gözlemci olarak yer aldığı belirtildi. Konferansta, Akıncı ve Anastasiadis’in son 20 ayda kaydedilen “olağanüstü ilerlemeden dolayı takdir edildiği” vurgulanan açıklamada, Cenevre’deki uluslararası etkinliğin her iki lider sayesinde yapıldığı ifade edildi.

Yine havanda laf dövdüler

Açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin 6 temel başlığından biri olan Güvenlik ve Garantiler’in konferansta ilk kez tartışmaya açıldığına dikkat çekilerek, “Katılımcılar Kıbrıs müzakerelerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için tam zamanının geldiği konusunda hemfikir oldu” ifadesine yer verildi. Tarafların konferansın başka tarihlerde sürdürülmesinde anlaşmaya vardığı aktarılan açıklamada, uzmanlardan oluşacak bir çalışma grubunun 18 Ocak’ta bir araya geleceği ve buradan çıkacak sonucun hemen akabinde sürecin siyasi düzeyde devam edeceği bildirildi. Kıbrıs krizinin sürmesinde Rauf Denktaş’ın “çözümsüzlük en iyi çözümdür” yaklaşımı ve oyalayıcı müzakerelere destek veren Ankara sorumluydu. Kıbrıs’taki on binlerce askerin varlığı ciddi sorun olarak görülüyor. Mehmet Ali Talat döneminde umutlar artmış, Akıncı ile birlikte ilerlemenin çözüme ulaşacağı havası pompalanmıştı.

Adadaki asker krizi

Kıbrıslı Rumlar, Kuzey Kıbrıs’taki 30 bin Türk askerinin adayı terketmesini istiyor. Toplantıların ardından basına bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk askerinin Kıbrıs’ta bulunmaya devam edeceğini belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ise adadaki Türk askeri varlığıyla ilgili tutumlarının değişmediğini ifade ederek “Alınan kararların uygulanmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’nin himayesi altında uluslararası bir gözlem grubunun oluşturulmasından yanayız. Elbette, dışarıdan müdahale olanağı tanınmasına karşıyız, ayrıca adadan askerlerin ayrılmasını da istiyoruz” dedi.

Guterres: Yaklaşıyoruz

Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü Cenevre’de konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sorunun çözümünün mümkün olduğunu hatta çözüme yaklaşıldığını ifade etti. Liderlerle birlikte kameraların karşısına geçen Guterres, “Uzun süredir tartışılan sınır, mülkiyet, AB ile ilişkiler gibi konularda büyük ilerleme kaydettik. Bunun sonucu olarak iki bölgeli, iki toplumlu bir Kıbrıs Cumhuriyeti konusunda çözüme çok yaklaşıyoruz” dedi. Yine de yapılması gereken henüz çok iş olduğunu belirten Guterres, bunun sadece iki toplumun da güvenlik kaygılarını dindirmekle sınırlı olmadığına da dikkat çekti. Guterres “Umuyorum ki birçok felaketin yaşandığı günümüzde Kıbrıs umudun sembolü olur” dedi.

CENEVRE

EN SON EKLENENLER