Harmandalı çöplüğünde oyun yok, çöplerin içinden ölümüne kurulan hayatlar var…

İzmir’in Harmandalı çöplüğünde çalışan ayrıştırma işçileri, ölümüne bir çalışma tarzı ile ekmeklerini çöpten çıkarıyor. İşlerine yaparken ölüm tehlikesiyle de yüzyüze gelen işçiler, ölsek de kimsenin umurunda değil, ‘Nasılsa Suriyeli’ der geçerler diyerek kendilerine uygulanan ayrımcılığı da dikkat çekiyor

Yaşam tarzından kozmopolit yapısına, turistik bölgelerinden her gün tahrip edilen doğasına İzmir, 4 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden. Ancak her kentte olduğu gibi İzmir’in de görülmek istenmeyen yüzünde yaşam mücadelesi veren binlerce kişi var. Kentin görünmeyen yüzlerinden biri Çiğli ilçesine bağlı Harmandalı semtinin tepelik bölgesinde bulunan ve kentin tüm çöplerinin döküldüğü Harmandalı Çöplüğü.

Kamyonlarla ayırıştırma sahalarına gidiyorlar

Mezopatamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal ve Ruken Demir’in geçtiği habere göre, işçiler emeklerinin karşılığı olarak günlük 60 lira yevmiye ile çalışıyor. Urfa, Diyarbakır, Mardin ve Sivas’tan gelen işçilerin birlikte Suriyeli mültecilerin yoğun olarak çalıştığı çöplükte, işçilerin çoğunluğu çocuk ve kadın. Konuşmaktan çekinen işçiler, hiçbirinin sosyal güvencesi olmadığını dile getiriyor. Sadece yemekleri ve servislerinin karşılandığını belirten işçiler, yemeklerini çöp sahasında yerken, servislerinin de yine çöp kamyonları olduğunu belirtiyor. Kimi işçiler ise gece çöp alanında kurulan barakalarda kalmak zorunda.

‘Ölürsek ‘Suriyeli der’ geçerler’

Kendisi de işçi olan Ünal Yeşil (28), sabah erken saatte işçileri kamyonla evlerinden aldığını dile getiriyor. 12 yaşından 25 yaşına kadar çocuk, genç erkek ve kadınlarla beraber çalıştıklarını dile getiren Yeşil, kentin bütün pisliğini çektiklerini ifade ediyor. Yaptıkları işin belediye bünyesinde kurulacak fabrikalarla daha temiz yapılabileceğini ifade eden Yeşil, çöp kamyonlarının hız yapmalarından da yakınıyor. Yeşil, olası kaza durumunu şu sözlerle özetliyor: “Kaza olsa da kimsenin umurunda değil. Bir de Suriyeli olursa ‘nasılsa Suriyelidir’ deniliyor. Tüm bunlara rağmen bu işi yapmak zorundayız.”

Yargı süreci devam ediyor

Çiğli sakinleri ise çöplüğün kaldırılması için 11 senedir başvurmadıkları merci kalmadığını dile getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise, çöplüğün kaldırılması için yeni atık tesisi projesini hazırlamış. Ancak yer tespitindeki hatalar nedeniyle İzmir İdare Mahkemesi’nin kararı ile projeye verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun iptalinin ardından başlayan yargı süreci 6 yıldır devam ediyor.

EN SON EKLENENLER