‘Hatay denilince akıllara artık savaş geliyor’

 Samandağ’da tarla ve bahçesinden elde ettiği doğal ürünleri satarak geçimini sağlayan Fatma Yurdagül, “Hatay denilince insanlar her tarafta savaş var sanıyor. Savaş Hatay’da yaşanmasa da insanlar korkuyor” dedi.

Ülkenin turizm açısından en hareketli kentlerinden biri olan ve yaz kış pek çok gezgini ağırlayan Hatay, son yıllarda binlerce yıllık köklü tarihi, mistik yapıları, zengin mutfağı ve doğal güzellikleri yerine savaş ve askeri sevkiyatlarla anılıyor. Samandağ ilçesinde tarihi Titus Tüneli ile Beşikli Mağarası’nın bulunduğu turistik bir yer olan Çevlik’teki arazisi üzerine kurduğu kulübeyi işleten 40 yaşındaki 2 çocuk annesi Fatma Yurdagül, çay ve kahvenin yanı sıra tarla ve bahçedesin de elde ettiği doğal ürünleri satarak geçimini sağlıyor.
Yanı başlarında yaşanan Suriye savaşına dikkat çeken Yurdagül, turizmin savaş koşullarından olumsuz etkilendiğini ve işlerinde gün geçtikçe düşüş yaşandığını anlattı.
10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
Gün boyu iç içe olduğundan kaynaklı doğayla adeta bütünleştiğini ifade eden Yurdagül, “Doğadan aldığımı işleyip insanlara sunuyorum. Tamamı kendi üretimim olan ürünlerden biber ve domates salçası, nar ekşisi, sumak, yeşil kırma zeytin, defne yağı elde ediyorum. Yine arılarımızdan elde ettiğimiz tamamı doğal balın yanı sıra turunç reçeli, keçiboynuzu pekmezi yapıyorum. Ayrıca biberli ve katıklı gözlemede yapıyorum.  Yaptığım işler yorucudur, ancak emek sarf etmeden hiçbir şey elde edilmiyor. Sabah erkenden kalktığım gibi önce hayvanlarımla ilgileniyorum. Daha sonra buraya geliyorum. Burada da bir an olsun boş durmuyorum, işim bittikten sonrada eve gidince ev işleri ile uğraşıyorum. Arazide kışın soğan, maydanoz ekiyorum. Yazın sebze, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ekiyorum. Tabi tarlanın sürülmesinden tut, ekimine ve mahsulün kaldırılmasına kadar her işi yapıyorum. Bir kadının kendi emeğiyle çalışması önemlidir. Kendi eşinden para isteyip ihtiyaçlarını gidermek yerine kendi emek verip harcaman güzel bir şey. Ürünlerimin hepsi doğal ve el emeği sonucu üretiyorum. İnsanlar sağlıkları için doğal olan ürünler almalıdır” dedi.
SAVAŞ EKONOMİYİ VURDU 
Sınır kenti olduklarından kaynaklı yanı başlarında yaşanan savaş koşullarının kendilerini ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini vurgulayan Yurdagül, özellikle bir yıldır kente gelen yerli ve yabancı turist sayısında bir düşüş yaşandığını aktardı. Yurdagül, şöyle devam etti: “Kışın işlerimiz pek olmaz. İlkbaharı bekliyoruz. Ancak yaşanan savaş koşullarından kaynaklı insanlar Hata’ya gelmek istemiyorlar. Hatay denilince insanlar her tarafta savaş var sanıyorlar dolayısıyla gelmek istemiyorlar. Her ne kadar savaş Hatay’da yaşanmasa da insanlar korkuyor. Bundan kaynaklı işlerimizde kırılma yaşandı.”

EN SON EKLENENLER