Referendum süreci öncesi sanatçı, yazar ve gazeteci sosyal medyada referandumda kullanacakları oylarını açıklamaya başladı. ‘hayır’ oyu kullanacaklarını söyleyen sanatçılar herkesi referandum konusunda uyardı
Rerandum sürecine girilmesiyle birlikte eski futbolcu ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen’in referandumda “evet” diyeceğini açıklamasının ardından “hayır” diyecek kişiler de oylarını açıklamaya başladı. FOX TV ana haber sunucusu Fatih Portakal, Twitter hesabından “hayır” diyeceğini açıkladı. Portakal açıklamasında, “Bu maddelerle sistem değişikliğine HAYIR diyorum: hem ‘tarafsız yargı’ ifadesi getirilecek hem #CB bir partinin de gel.bşk. olacak. Bu garip sistemle adalet kararını nerelerde verir biliyor musunuz? #CB seçilecek kişinin partisinin il ve ilçe merkezlerinde…” dedi. Yazar Ahmet Ümit de yaptığı paylaşımla dolaylı yoldan “Hayır” içerikli paylaşımda bulundu. Ümit, Twitter hesabından “Güzel Türkçemizin en güzel kelimelerinden biridir HAYIR. Hayırlı sabahlar, hayırlı günaydınlar…” diye yazdı.
‘Evet demem mümkün değil’
Sanatçı Zülfü Livaneli de, 20 yıl önce Milliyet gazetesinde yayımlanan başkanlık sistemiyle ilgili yazısının sosyal medyada dolaşıma sokulması üzerine Facebook sayfasından açıklama yaparak, “20 yıl önce Milliyet’te yayınladığım bir yazımı tedavüle sokmuşlar. O yazıda tartışmaya açmak istediğim sistem ile bugünkü anayasa değişikliği ile önümüze gelen anti demokratik sistemin hiç ilgisi yok. Bugün önerilen her yetkiyi tek kişinin eline verme modelinin aynı olması mümkün mü? Abdulmecit Sivasi’nin dediği gibi ‘devlet zulm ile degil adl (adalet) ile ayakta durur.’ Bunun dışındaki bir anlayışa evet demem mümkün değil” dedi. “Tek adam” yasasına referandumda daha önce “Hayır” diyeceğini duyuran Oyuncular Sendikası Başkanı oyuncu Meltem Cumbul ise, “Hayır” deme nedenini madde madde Twitter hesabından açıkladı. Cumbul tüm yetkilerin tek kişide toplanacağını, seçilecek kişinin partili olacağını, parlementonun bir anlamının kalmayacağını, parlementonun fesh edilmesinin bir kişinin elinde olacağını, dernek, sendika vb’lerin kapatılması ve işçi alınmasının tek kişiye bırakılacağını belirterek “hayır” diyeceğini yazdı.
İSTANBUL