HDK Madımak’ta katledilen 33 aydını andı

HDK Beşiktaş’ta düzenlediği forum ile Sivas’ta yakılarak öldürülen 33 aydını andı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Meclisi 2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 aydın, yazar, şairi Abbasağa Parkı’nda düzenlediği forum ile andı. Moderatörlüğünü HDK İstanbul 1’inci Bölge Eş Sözcüsü Üyesi Hüseyin Korkmaz’ın yaptığı forumda HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Agos Gazetesi Ermenice Sayfalar Editörü Patrak Estukyan, İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, Sivas’ta yaşamını yitiren Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok konuşmacı olarak katıldı. “Sivas için adalet herkes için adalet”, “Sivas’ı unutmadık, unutmayacağız!” pankartlarının yanı sıra alan içine HDK flamları asıldı. Onlarca yurttaşın katıldığı forumda Alevi dernekleri yöneticileri de katılım gösterdi. Başta Sivas’ta olmak üzere tüm katliamlarda yaşamlarını yitirenler adına yapılan saygı duruşu ile etkinlik başladı.

‘DEVRİM UMUTSUZ OLMAZ’

İlk sözü Sivas’ta yaşamını yitiren Şair Metin Altıok’un kızı Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Milletvekili Zeynep Altıok söz aldı. 24 yıldır Sivas’ın acısını yaşadığını ve yıllardır Sivas’ta yaşamlarını yitirenler için adalet aradığını anlatan Altıok, ilk defa bu yıl umudunun arttığına dikkat çekti. Mücadelesinin temel amacında yeni Sivas’ların yaşanmaması adına olduğunu belirten Altıok, “Sebahattin Ali’den Hrant Dink’e katliamlar son bulsun istedik, Tahir Elçi öldürüldü. Katliamlar son bulsun dedik, Roboski yaşandı. İnsanlık suçlarının son olmasını istiyorum” şeklinde konuşmasını sürdürdü. Altıok, Sivas davasının “zaman aşımını” AKP Genel Başkanı tarafından “hayırlı olsun” denilerek “muştalandığını” hatırlattı. Cumhuriyet’in Sivas’ta kurulduğu için Sivas’ta yıkılmak istenmek istendiğini için katliamın yaşandığını söyleyen Altıok, katliamı gerçekleştirenlerin bugün iktidarda olduğunu belirtti. Adalet yürüyüşüne de değinen Altıok şunları söyleyerek konuşmasını sonlandırdı: “Bu adalet yürüyüşünde ilk defa umutlandım. Kimi laiklik için, kimi susturulan gazeteci için, işçiler için, o kadar çok ki isyan edecek konumuz var ki… Gezi’nin Umudu 7 Haziran’ı getirmişti. 1 Kasım zorlamadır. Gezi’den 7 Haziran’a 7 Haziran’dan 16 Nisan’a bugün ise o insanların umudu Adalet Yürüyüşünde görülüyor. Umutsuz olmuyor devrim umutsuz olmaz.”

‘BUGÜN İKTİDAR BÜYÜK KORKU İÇİNDE’

Altıok’un ardından Agos Gazetesi Ermenice Sayfalar Editörü Patrak Estukyan Sivas’ta yaşamlarını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Türkiye’de kendisini Türk ve Hanefi olarak tanımlamayanların öteki sayıldığını vurgulayan Estukyan, “İttihat ve Terakki’nin savunduğu bugün ise Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği ‘tekin’ içine girerseniz hiç meseleniz kalmayacak. İşin özü bunu mümkün kılmıyor. Herkes bir şekilde taşıdığı farklılığı dile getirmek istiyor” dedi. Bugün iktidarın büyük korku içinde olduğunu söyleyen Estukyan, en ufak bir muhalif sesten korktukları için bugün saldırı içinde olduklarını vurguladı. Bugün yaşanan zulme karşı durulmazsa yarının çocuklarına verilecek bir cevap olamayacağını belirten Estukyan, açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça başta olmak üzere herkes için adalet talebinde bulundu.

‘ADALETE KOŞULSUZ GİTMEMİZ LAZIM’

İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık ise konuşmasına “adaletin” Allah’ın isimlerinden biri olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Adaletin AKP iktidarı boyunca yerlerde olduğunu ifade eden Eliaçık, “Bizim adalet dediğimiz şeye İslam inancı Allah demektedir. Her şeyin üstünde olan bir isim gelin görün ki 15 yıllık bir iktidar da adalet yerlerde sürünüyor. Sanırsınız ki bunlar Allah’a inanmıyor Türkiye tarihinde hiçbir zaman bu kadar adalet yerlerde sürüklenmemişti” dedi. Adalet yürüyüşüne katılacaklarını ifade eden Eliaçık, Kemal Kılıçdaroğluna taleplerini şu şekilde ileteceklerini aktardı: “Siz Ankara’dan İstanbul’a yürümekle iyi bir iş yapıyorsunuz bu Kılıçdaroğlu’nun yeniden doğması demektir. Yetmez Ankara’dan İstanbul’a varıp İstanbul’dan Edirne’ye yürümesi ise CHP’nin yeniden doğması ve kendisini aşmasıdır tarih bu fırsatı önünüze koydu. Bu topraklar yeniden doğuşu elinde sonunda gerçekleştirecektir. Gezi bunun en iyi örneğidir. Adaleti koşulsuz gitmemiz lazım, biz de çağırdığımız da sizin de koşulsuz olarak gelmeniz gerekiyor.”

‘YAN YANA DAHA GÜÇLÜYÜZ’

Forumda son olarak ise HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit söz aldı. Sözlerine Sivas’ta yaşamını yitirenler ve Kürt Siyasetçi Orhan Doğan’ı anarak başlayan Koçyiğit Sivas’ın bir kırılma noktası olduğunu belirtti. Sivas davasının zaman aşımını iktidar partisinin “Hayırlı olsun” demesinin ardından onları milletvekili yaptıklarını dikkat çeken Koçyiğit, kibriti çakanlar ile aynı yerden beslendikleri için olduğunu söyledi. Koçyiğit, Sivas’ın hesabının sormanın, aydınlara sahip çıkmanın AKP’nin ve AKP’nin yaymaya çalıştığı selefi düşünceden de hesap sorma anlamına geldiğini söyledi. Bugün Sivas’ı Roboski’yi Gazi’yi, Çorum’u anmanın önemli olduğunu ifade eden Koçyiğit konuşmasında şunları dile getirdi: “Bizim hep söylediğimiz meclis artık bir simge bile değildir, sözünün ana muhalefet partisinin de anlamış olması önemlidir. Bu adaletin Sur için, Gazi için, Cizre için, Sivas için adalete dönmesi gerekiyor.” Koçyiğit konuşmasına şunları ekleyerek son verdi: “Bu ülkede adalet sadece bir partinin harfidir. Eşitlik olmadan adaletin olmayacağını vurguladı. Eşitliğin olmadığı yerde her sözün çok geri kaldığını, O yüzden biz eşit özgür barış içinde bir Türkiye’nin yolunun her kesin yarasını heybesine koyan bir yürüyüşten bekliyoruz. Herkes o yürüyüşün bir öznesi olma cesaretini ve CHP’nin de buna kucak açarsa o zaman mümkündür. Ne Kürtler’den korkun ne de Kürtlerin mücadelesinden yan yana daha güçlüyüz daha büyüğüz bu ülkede adaleti de eşitliği de birlikte sağlayabiliriz.”

Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde yurttaşlar düşüncelerini dile getirerek konuşmalacılara sorularını sordu. Soru cevap bölümünün ardından ise MKM sanatçılardan Ayfer Düzdaş deyişlerini dile getirirken Selahattin Demirtaş’ın “Cesaret bulaşıcıdır” şiirini bestesini söyledi.

EN SON EKLENENLER