HDP Milletvekili Abdullah Zeydan’a hapis cezası

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan tutuklu yargılandığı davada “Örgüte yardım etmek” ve “Örgüt propagandası” suçundan toplam 8 yıl 1 ay 15 gün ceza verildi. Avukatlar talepleri kabul edilmediği için karar öncesi salonu terk ederken, mahkeme tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklanan Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında 4 ayrı suçlama nedeniyle 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zeydan, sağlık sorunları nedeniyle SEGBIS’e çıkmadı. Duruşmayı HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer ile HDP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi izledi. Duruşmada ilk olarak söz alan savcı daha önce verdiği mütalaayı tekrar ederek, Zeydan’ın belirtilen suçlardan cezalandırılmasını talep etti.

Avukat Özlem Zıngıl ise kovuşturmanın genişletilmesi için tevsi ve tahkikat talepleri olduğunu, adil bir yargılama için bu taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

AVUKATLARIN TÜM TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Avukat Bayram Arslan ise, Zeydan tutuklandıktan 3 gün sonra hakkında iddianame hazırlandığına dikkat çekerek, müvekkili hakkında 8 ayrı olay nedeniyle hazırlanan fezlekelerin birleştirilerek tek bir dava açılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Kolluğun hazırlamış olduğu tutanaklara bağlı kalınarak iddianame hazırlandığını ifade eden Arslan, müvekkili lehine olan hususların ortaya çıkması, adil bir yargılama ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

Duruşma savcısı, mütalaasında avukatlarının taleplerinin yargılamaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, avukatların tevsii ve tahkikat taleplerinin davanın esasına etki etmeyeceği gerekçesiyle bu talepleri oybirliğiyle reddetti.

‘BİZİM LEHİMİZE OLAN DELİLLERİN TOPLANMASINI İSTİYORUZ’

Buna karşı söz alan Avukat Bayram Arslan, “Müvekkilim 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tek bir celsede savunmasını yaptı. Biz iddianameye karşı savunmamızı yapmadan esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmamız isteniyor. Maddi gerçeğin ortaya çıkması için tüm delillerin en ufak bir şüpheye mahal vermeyecek şekilde incelenmesi gerekiyor. Konu sadece polis ve jandarmanın fezlekelerine dayandırılmaktadır. Bizim lehimize olan delilleri heyetin veya iddia makamının toplamasını istemiyoruz. Biz kendimiz bunları araştırıp mahkemeye sunacağız. Esas hakkında savunma yapmak için süre talep ediyoruz” dedi.

‘AVUKATLAR DAVADAN ÇEKİLDİ’

Mahkeme heyetinin avukatlarının talebini reddederek, esas hakkında savunma yapmalarını istemesi üzerine avukatlar tek tek söz alarak, “Karar verecekseniz bu dosyadan çekiliyorum” diyerek duruşma salonundan çıktı. Kararı açıklamak üzere duruşmaya ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, Zeydan hakkında “Suç ve suçluyu övmek” ve “2911 sayılı yasaya muhalefet etmek” suçlarında açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme Zeydan’a katıldığı ileri sürülen “canlı kalkan” eylemi nedeniyle “örgüte yardım etmek” suçunu işlediği iddiasıyla 5 yıl hapis, “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözleri nedeniyle “Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak” suçundan ise 3 yıl 1 ay 15 hapis cezası verdi. Zeydan’a toplam 8 yıl 1 ay 15 hapis cezası veren mahkeme Zeydan’ın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

DAVA HAKKINDA

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen 7 ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, Zeydan “Örgüt propagandası yapma”, “Suçu ve suçluyu övme”, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” ile “Örgüte üye olma” ile suçlanıyor. Yargıtay, iddianameyi kabul eden Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine davayı güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletmişti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında Zeydan’ın savunması ardından savcı davanın esası hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” suçundan Zeydan’ın beraatını, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlarından da Zeydan’ın 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etmişti. Mütalaanın ardından mahkeme başkanı avukatlara esas hakkındaki savunmalarını vermeleri için avukatları süre vereceğini söyleyerek, “Yargılama daha fazla uzamasın” demişti.

EN SON EKLENENLER