HDP’li vekil Çağlar Demirel’e hapis cezası

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel tutuklu yargılandığı davada “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verilerek, tutukluluk halinin devamının kararı verildi.

Tutuksuz yargılandığı davada polisin mahkemeye gönderdiği istihbarat notu gerekçe gösterilerek 7 aydır tutuklu olan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Demirel mahkemeye getirilmediği için, tutuklu olduğu Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmazken avukatları hazır bulundu. Duruşmayı HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer ile Demirel’in yakınları yanı sıra çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı. Duruşmada ilk olarak söz alan savcı daha önce verdiği mütalaayı tekrar ederek, belirtilen suçlardan cezalandırılmasını talep etti. Ardında savunma yapan Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, yargılama süresince lehe olan delilerin toplanmadığı aleyhe olan delilerin toplandığı etkili bir soruşturma yapılmadığı için tevzi ve tahkikat taleplerimizin yere getirilmesini talep etti.

‘HSK’YE ŞİKAYET EDECEĞİZ’

Müvekkilinin konuşmalarında şiddet çağrısı olmadığını herhangi bir suç unsuru bulundurmadığını ifade eden Yalçındağ, düşünce ve ifade özgürlüğü kapmasında olduğunu söyledi. Savcılık müvekkilinin sokağa çıkma yasakları döneminde güvenlik görevlerinin sivilleri öldürdüğüne dair yapıldığı konuşmaları hatırlatan Yalçındağ, “Güvenlik görevlerinin sivillerin öldürüldüğünü söylemek için 15 Temmuz’u mu yaşamımız gerekir” diye sordu. Yalçındağ, polis fezlekesi ve savcılığın mütalaasının birbirine benzer odluğunu ve bunun hukuki olmadığın belirtti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2017 yılında hazırlayıp Demirel’in yargılandığı dava dosyasına gönderilen fezlekenin çıkartılmasını isteyen Yalçındağ, o savcı hakkında HSK’ye şikayette bulanacaklarını belirtti.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Savcı, avukatların tevzi ve tahkikat talebinin yargılama yenilik katmayacağı gerekçesiyle taleplerinin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti de avukatların tevzi ve tahkikat taleplerinin davanın esasına etki etmeyeceği gerekçesiyle reddetti.

‘ÜÇ KONUŞMA NEDENİYLE YARGILANIYOR’

Ardından söz alan avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, adil ve yargılama ve savunma hakkının kısıtlandığını belirterek, “AYM’ye aykırı davranılıyor. Burada tarihi bir yargılama yapılıyor. Bir Kürt siyasetçi yaptığı üç konuşma nedeniyle yargılanıyor. Müvekkilimin savunma ve adil yargılama hakkı engellendi. Bu koşular altında yazılı ve sözlü savunma verme mümkün değildir” dedi.

GÜLMESİ CEZA VERMENİN İŞARETİ Mİ?

Yalçındağ’ın ardından söz alan avukat Mesut Beştaş, yargılamanın siyasi olduğunu Erdoğan’ın “HDP milletvekilleri hesap verecek” şeklinde açıklama yapıldığını belirterek, “Çok şey gizli kalmıyor” demesi üzerine mahkeme başkanı gülerek “valla” diye cevap verdi. Beştaş, “Savunma hakkımızın sınırlandırılması ve esas hakkında savunma yeterli süre verilmemesine savunmamızı buradan kesiyoruz. Milletvekillerin tutukluğu anayasaya haykırıdır. Müvekkillerimizin tahliyesini talep ediyoruz” diye konuştu.

7 YIL 6 AY CEZA VERİLDİ

Yapılan savunmalar ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, “Örgüt propagandası” ve “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme” üzerine atılı suç unsurunun oluşturmadığını nedeniyle beraat kararı verdi. Mahkeme heyeti, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Demirel’e 7 yıl 6 ay hapis cezası vererek, tutukluluk halinin devamının kararı verdi.

Avukatların, verilen karara temyiz edeceklerini belirtti.

DAVA HAKKINDA

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı kaldırılmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında 2015-2016 yılları arasında Diyarbakır’da düzenlenen 11 ayrı basın açıklaması ve yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle iddianame hazırlamıştı. İddianamede “örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla suçlanan Demirel’in 10 yıldan 23 yıla kadar hapsi isteniyor. Davada tutuksuz yargılanan Demirel hakkında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yargılamayı yapan mahkemeye gönderdiği 1 sayfalık bilgi notu ardından Demirel hakkında yakalama kararı çıkarılmış, bütçe görüşmelerinin olduğu 13 Aralık 2016’da Meclis’ten çıktığı sırada HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ile birlikte Ankara’da gözaltına alındı. Diyarbakır’a getirilerek mahkemeye çıkarılan Demirel, “Kuvvetli suç şüphesi” gerekçe gösterilerek 14 Aralık 2016’da tutuklandı. Tartışmalara neden istihbarı bilgi notunda Demirel’in devam eden milletvekilliği görevine rağmen “İllegal yapı içerisinde bulunmaya devam ettiği” iddia edildi. Notta, tutuklanan HDP’li milletvekilleri göz önüne alındığında Demirel’in “Yurtdışına kaçacağı yönünde kuvvetli istihbarat alınmıştır” iddiasında bulunulmuştu.

EN SON EKLENENLER