HDP’li vekile ikinci duruşmada da tahliye çıkmadı

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında katıldığı basın açıklamaları ve yürüyüşler gerekçe gösterilerek açılan davanın 2’nci duruşmasından da tahliye kararı çıkmadı. Duruşma 14 Temmuz’a ertelendi.

Polisin mahkemeye gönderdiği istihbarat notu gerekçe gösterilerek tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında açılan davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada, 2015-2016 yılları arasında Diyarbakır’da düzenlenen 11 ayrı basın açıklaması ve yürüyüşe katıldığı için “örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla suçlanan Demirel’in 10 yıldan 23 yıla kadar hapsi isteniyor.

Demirel’in, tutuklu olduğu Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden rahatsızlığından kaynaklı SEGBİS üzerinden katılmadığı duruşmaya, avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir, Mesut Beştaş ve Mehmet Emin Aktar hazır bulundu. Duruşmayı HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Ziya Pir ve Feleknas Uca, Nihat Akdoğan, Lezgin Botan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in yanı sıra HDP Diyarbakır il yöneticileri ile ailesi de izledi. Kimlik tespiti ve yoklama ile başlayan duruşmada ilk olarak söz alan duruşma savcısı, Demirel’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

‘BEBEKLER VE İNSANLAR ÖLMESİN DİYE AÇIKLAMA YAPMIŞLAR’

Daha sonra söz alan avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, iddia makamının müvekkilin tutukluk halinin devamına dair mütalaasını kabul etmediklerini belirterek, anayasa ve hukuka aykırı bir mütalaa olduğunu söyledi. Müvekkilinin seçmenlerin iradesini Meclis’te temsil etmekte olduğunu altını çizen Yalçındağ, “Müvekkilin yasama sorumsuzluğundan tutuklu bulunmasını kabul etmiyoruz. Müvekkile atfedilen suçlamalar ya Meclis çalışması ya da seçim çalışmalarına ilişkindir. İddianame düşünce özgürlüğü ve açıklamasını yok sayan bir iddianamedir ve müvekkilim tutuklu olarak yargılanmaktadır. Bir siyasi, seçmenlerinin yaşadığı her zorlukta yanlarında olması gerekmektedir. Müvekkilim Sur ilçesinde çocuklar, bebekler, kadınlar ve insanlar ölmesin diye basın açıklaması yapmıştır” diyerek müvekkilinin serbest bırakılma talebinde bulundu.

Avukat Mesut Beştaş ise, müvekkilinin sarf ettiği tek bir sözünün dahi siyaset dışı olmadığına dikkat çekerek, “Yargılama tamamen taraflı bir yargılama olduğunu belirtmek gerekmektedir. Sur’da 22 bin nüfus mahsur kalmıştır. Bir partinin grup başkan vekili olan müvekkilim Çağlar Demirel’in görüş bildirmesi gerekmez mi?” diye sorarak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Son olarak savunma yapan avukat Mehmet Emin Aktar ise, HDP milletvekillerine ilişkin yapılan soruşturmaların tamamının siyasi olduğunu ifade ederek, suç soruşturması kapsamında yapılan yargılamalar olmadığını belirtti. Aktar müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini talep etti.

14 TEMMUZ’A ERTELENDİ

Savunmaların ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti, “Adli kontrolün yetersiz kalacağı, tutuklama kararı verildikten sonra geçen süre göz önünde bulundurulduğunda adil yargılanma hakkının ihlal edilmesinin yahut uzun tutukluluk durumunun söz konusu olmaması, bu nedenle sanığın meclis çalışmalarından uzun süre mahrum bırakılmak suretiyle yasama faaliyetinden alıkonulmamış olması, tutuklama kararı verildiğindeki duruma göre sanık lehine herhangi bir dosyada değişiklik bulunmaması anlaşılmakla, sanığın tahliye talebinin reddi ile sanığın tutukluluk halinin devamına” karar vererek, duruşmayı 14 Temmuz tarihine erteledi.

Demirel, bütçe görüşmelerinin olduğu 13 Aralık 2016’da Meclis’ten çıktığı sırada HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ile birlikte Ankara’da gözaltına alındı. Diyarbakır’a getirilerek mahkemeye çıkarılan Demirel, “Kuvvetli suç şüphesi” gerekçe gösterilerek “Örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla 14 Aralık 2016’da tutuklanmıştı.

EN SON EKLENENLER