Hedef Katalonya cumhuriyeti

Dünyanın gözleri Federe Kürdistan bağımsızlık referandumundan birkaç gün sonra yapılacak Katalonya bağımsızlık referandumunda. Referandum süreci resmen başlarken, bağımsız ülkenin cumhuriyet olacağı açıklandı

İspanya’nın ekonomik ve siyasi kartlar öne sürerek tehdit etmesine rağmen Özerk Katalonya Bağımsızlık sürecinin startı verildi. Bölgesel yönetim, ilgili yasanın Özerk Mecliste onaylanmasının hemen ardından 1 Ekim’de referanduma gitmek için resmi süreci başlattı.

Sağcı İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un tehdidine aldırmayan Katolanya Bölgesel Meclisi, bağımsızlık referandumunun yolunu açan düzenleyemeyi onayladı. Bölgesel yönetim oylamanın hemen ardından 1 Ekim’de referanduma gitmek için resmi süreci başlattı. Euronews haberine göre, Özerk yönetimin Başkanı Charles Puigdemont bağımsız Katalonya’nın “Cumhuriyet” olacağını belirtti: “Halkımızın Katalonya’nın geleceğiyle ilgili gerekli gördükleri tercihi yapmalarını istiyoruz. Bu ya mevcut özerk, ayarlanmış statü olacak ya da cumhuriyet şeklinde bağımsız devlete giden yeni bir yol olacak.” Bağımsızlık yanlılarının kontrolünde olan parlamentoda, tasarıya karşı çıkanlar oylama öncesi protesto için salonu terk etti.

İspanya bayrağı kaldırıldı

Protestocu vekillerin salona bıraktığı İspanya bayrakları kaldırıldı. 72 milletvekilinin desteğiyle yasalaşan tekliften sonra mecliste Katalonya marşı okundu. Madrid hükümeti Anayasa Mahkemesi’ne çağrıda bulunarak söz konusu yasal düzenlemenin geçersiz sayılmasını istemişti. Bölgesel hükümet referandum kampanyası için hazırladığı reklam filmini oylamanın ardından gösterime koydu.

Madrid’in seçenekleri

Madrid’in elindeki ilk seçenek olarak Katalonya Parlamentosu’nda oylanan referandum yasasının Anayasa Mahkemesi yoluyla askıya alınması bulunuyor. Gözlemciler, İspanya’nın başvuracağı bir diğer seçeneğin ise Generalitat adı verilen Katalonya özerk yönetimini askıya almak olacağını öngörüyor. Çok düşük bir ihtimalle de olsa bu seçeneğin devreye konulması halinde İspanya merkezi yönetimi Katalonya’da başkanlık, içişleri ve referandumu yapacak tüm kurumları kontrol yetkisine sahip. Bunun hayata geçirilmesi için İspanya Senatosu’nun onayı gerekiyor. Hükümetin İç Güvenlik Yasası’nı kullanarak Katalonya’da olağanüstü hal ilan etmesi de mümkün. Bu Bask’ın da tepkisini çekebilir ve Rajoy’u alaşağı edebilir. Gözlemciler üçüncü seçenek olarak bağımsızlık referandumundan taviz vermeyen Katalonya özerk idaresi Generalitat’in başkanı olan Carles Puigdemont’un başkanlığının askıya alınmasını gösteriyor. Bağımlılık ve Irkçılığın sürmesini isteyen Rajoy, Katalonya’nın bağımsızlığı halinde AB’den düşeceğini söyleyerek, “Emekli maaşlarına ne olacak? Finans kurumlarına, banka hesaplarına ne olacak” diye tehdit etmişti.

EN SON EKLENENLER