İHD: Özyönetim tehdit olarak görülmemeli

İHD, Rojava ve Şengal’deki özyönetimlerin Türkiye için bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Ezidilerin yaşadığı alana saldırıda bulunmak, Türkiye’yi savaş bataklığına daha fazla çekmek demektir” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Şengal ve Rojava’nın Derik kentindeki Qereçox bölgelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bombalanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye’nin Suriye ve Irak ile ilgili TBMM’de kabul ettiği teskerelere dayanarak sık sık sınır ötesi hava harekatları düzenlediğine işaret edilen açıklamada, “Özellikle Suriye ve Irak’ta kara gücü bulundurması artık ciddi olarak düşünülmesi gereken tehlikeli bir hal almıştır” denildi.

Saldırıda çok sayıda YPG’li ve peşmergenin yanı sıra sivillerin de yaşamını yitirdiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu saldırılar savaşı derinleştirdiği gibi çok fazla can kayıplarına sebep olmakta, insancıl hukuk ve ağır insan hakları ihlaline yol açmaktadır. Uluslararası toplumun sorumluluğu gereği bu duruma izin vermemesi gerekmektedir.”

‘ÖZYÖNETİM TEHDİT OLARAK ALGILANMAMALI’

Açıklamanın devamında, “Türkiye’nin Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yollarla çözmek için diyalog ve müzakere yöntemini seçmek yerine çatışmayı ve savaşı derinleştirip sorunu şiddetle çözmeyi tercih etmesi ciddi bir savaşın yaşanmasına sebep olmuştur. Suriye’nin kuzeyinde Rojava bölgesinde başta Kürtler olmak üzere diğer etnik ve inanç gruplarının birlikte oluşturdukları fiili yönetimle iyi ilişkiler kurmak yerine bunu bir tehdit unsuru olarak görmek gibi tarihsel ve sosyolojik gerçekliğe aykırı bir durum yaratmıştır. Türkiye’de yaşayan Kürtlerin ve Alevilerin soydaşı ve akrabası olan toplulukların komşu Suriye’nin kuzeyinde IŞID/DAİŞ ve bilumum cihatçı çete saldırılarına karşı kendi özyönetimlerini oluşturmaları Türkiye için bir tehdit olarak görülmemelidir. Aynı şekilde Irak’ın kuzeyinde Şengal isimli bölgede kendi özyönetimlerini oluşturmak isteyen Ezidilerin yaşadığı alana saldırıda bulunmak, Türkiye’yi savaş bataklığına daha fazla çekmek demektir. Ülkemizi yöneten siyasal iktidarın, Türkiye içinde ve dışında barışçıl politikalar geliştirmesi ve bir an önce çatışmayı ve savaşı sona erdirecek adımlar atması gerekmektedir. Devam eden savaşın yarattığı ölümlerin ve tahribatın toplumlarda yarattığı derin yarılmayı daha fazla büyütmek oldukça tehlikelidir. İnadına savaşa karşı barış diyoruz” ifadelerine yer verildi.

EN SON EKLENENLER