‘Irak’a Askeri Operasyon Çılgınlık Olur’

Türkiye, Irak sınırındaki Silopi ilçesine Ankara’dan bugün zırhlı araçlarla asker sevkiyatına başladı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bugün A Haber’de yaptığı açıklamayla Türkiye’nin Şırnak’ın Silopi ilçesine takviye askeri güç gönderdiği bilgisini paylaştı. “Türkiye terörle mücadele ediyor, sınırın öte tarafında gelişmeler var, Silopi’ye askeri sevkiyat bunlarla ilgili,” diyen Işık, Türkiye’nin kendisine yönelik terör tehdidinde artış yaşanmasına müsaade etmeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin sınıra asker sevk etmesi nedeniyle Irak’a, sınır ötesine askeri bir harekat düzenlemesi beklentisi de gündeme geldi. Bakan Işık, bunun ihtimal dahilinde olduğu sinyalini verdi. Işık, Irak’a askeri unsurlarla geçiş ihtimali ve Musul Operasyonu konusunda görüşlerini şöyle dile getirdi: “Özellikle Sincar bölgesinden tehdit olursa ve terör örgütünün orada yuvalanmasına göz yumulursa Türkiye gereğini yapar. Irak’a yabancı hiçbir unsurun Musul harekatında bulunmasını istemiyoruz, ileride bu bölgenin istikrarsızlığa sürüklenmesine seyirci olmamız beklenmesin. Türk savaş uçaklarının bu harekata katılması onaylandı koalisyon güçlerince. Şu ana kadar aktif bir görev alınmadı ama her an aktif göreve hazır şekilde bekleniyor. Türkiye’nin Irak’ta kalıcı olma hevesi yok, ancak Türkiye kendi güvenliğini sağlamak zorunda, sınırlarının berisinde bekleme zorunluluğu yok. Oradaki (Başika Kampı) askerimizin güvenliği bizim için olmazsa olmaz. Dolayısıyla bu güvenlik nasıl sağlanması gerekiyorsa öyle sağlanır. İlave kuvvet gerekirse ilave kuvvet gider. Burada hiçbir yanlış anlamaya meydan vermeyecek net bir duruşumuz var. Türkiye’nin hiç kimsenin toprağında gözü yok ama Türkiye’ye yönelik tehdit oluşabilecek noktalarda da Türkiye’nin bu noktalara kayıtsız kalmasını kimse beklemesin.”

Suriye konusunda Türkiye’nin Washington yönetimiyle gerilim yaşadığı PYD-YPG varlığıyla ilgili soru üzerine Işık, “Münbiç kesinlikle boşaltılacak. PYD/YPG güçleri Münbiç’te barınmayacak. Bu hem ABD’nin taahhüdüdür, hem de Türkiye’nin bu noktadaki olmazsa olmazlarındandır. Şu anda bununla ilgili çalışma başladı,” yanıtını verdi.

Işık, ayrıca Türkiye’nin savaş pilotu açığı olduğunu ama acil ihtiyacını karşıladığını ifade ederek, “F-35’lerde 6 sipariş vermiştik, ilk teslim tarihini öne çekiyoruz; 24 tane F-35 siparişiyle ilgili de yetki verdik” açıklaması yaptı.

Orgeneral Akar neden Rusya’da?

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un 15 Eylül’de Ankara’ya yaptığı resmi ziyaretin ardından bugün Moskova’da. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan duyuruya göre, Akar, askeri işbirliği konularını görüşmek ve bölgesel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Rusya Federasyonu’nu ziyaret etti.

Orgeneral Akar’ın Rusya Genelkurmay Başkanı’yla görüşmesini gayet normal ve olması gereken bir görüşme olarak değerlendiren Milli Savunma Bakanı Işık ise, “Bir pazarlıktan bahsetmek doğru olmaz,” dedi.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’nı yürüttüğünü, Suriye konusunda Rusya ve ABD’nin etkin unsurlar olduğunu anımsatan Işık, “Fırat Kalkanı Harekatı’nın bundan sonraki aşamalarında Rusya ile de ABD ile de etkin bir koordinasyona ihtiyaç var, bunu da zaten baştan beri yürütüyoruz. Bu da o koordinasyonun sağlanması ve ortaya çıkan bazı pürüzlerin giderilmesi açısından önemli bir ziyaret diye düşünüyoruz,” diye konuştu.

Rusya’nın Halep’te havadan yürüttüğü operasyona eleştirel yaklaştığı gözlemlenen Işık, “Yukarıdan sivillerin üzerine bomba bırakarak neyi elde edeceğiz? İnsanlığın, bölgenin ne çıkarı olacak bundan? Ümidimiz, temennimiz, arzumuz, isteğimiz, bu noktada aklıselimin, sağduyunun galip olmasıdır. Yoksa bu tip böyle hedef gözetmeden, sivilin çok etkilendiği saldırıların ne Rusya’ya, ne Halep’e ne bölgeye hiçbir faydası olmaz. Ümit ederiz burada da sağduyu hakim olur,” dedi.

Solmaztürk: “Askeri sevkiyat dikkati başka yere çekme maksatlı”

Türkiye’de savunma alanındaki uzmanlardan birisi olan Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Silopi’ye askeri yığınak yapmasını Amerika’nın Sesi’ne yorumladı.

İlk bakışta Silopi’ye Irak’a yönelik sınır ötesi bir askeri operasyon hazırlığı kapsamında askeri yığınak yapıldığı izlenimi edinilebileceğini söyleyen Solmaztürk, ancak Irak’a askeri geçiş beklemediğini ifade etti. Solmaztürk, Türkiye’deki askeri hareketliliği iç politika maksatlı olarak gördüğünü şöyle açıkladı: “Büyük resme bakıldığında, Türk hükümetinin gerek Irak gerekse Suriye’deki politikaları tıkanmış durumda, çıkmaza girdi. Şimdi bu çıkmazda çözüm yok. Hükümet kendi kendini gelişmelerden izole etti. Hükümet, aynı zamanda iç politikada da sıkışmış durumda. Başkanlık (sistemi) tartışmasıyla birlikte Türkiye’nin gittikçe otoriterliğe kaydığı ve anayasayı askıya aldığı, Meclis’i askıya aldığı eleştirileri var. Bunlar ciddi eleştiriler. Bu çerçevede Başkanlık Sistemi ile ilgili olası referandumda olumlu sonuç alınması için Türk halkının ya ikna edilmesi lazım, ya da dikkatinin başka yerlere çekilmesi lazım. Ben gerek Suriye’deki devam eden askeri operasyonu gerekse Irak merkezi hükümetinin tepkisine rağmen Irak’a müdahale konusundaki söylemi ve en son Silopi’ye yapılan bu askeri yığınağı iç politika yansıması görüyorum. Bunun ötesinde müttefiklerle IŞİD karşıtı koalisyonla işbirliği içerisinde Bağdat hükümetinin onayı çerçevesinde, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta olsun Musul’da olsun askeri harekata girişeceğini zannetmiyorum. Böyle bir şey beklemiyorum.”

Solmaztürk: “Irak’a askeri operasyon çılgınlıktır”

Solmaztürk, Silopi’ye askeri yığınak yapılmasını iç politika maksatlı değerlendirse de hükümetin işaretler vermeye başladığı gibi Irak’a sınır ötesi bir operasyon düzenlemesi halinde bunun olası sonuçlarının ne olabileceği yolundaki sorumuzu da yanıtladı. Solmaztürk, “Sadece Bağdat hükümeti değil Arap Birliği de Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığına karşı. Arap Birliği’nin, ağır, hakaret içeren ifadelerle Türkiye’nin buradan çekilmesi gerektiğini belirten kararı var. Bağdat hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne de gitti. Türkiye’nin tek taraflı olarak küçük çaplı dahi olsa bir askeri operasyona kalkışması, Bağdat hükümetinin onayı olmaksızın operasyona kalkışması bence çılgınlıktır. Bunu aklı selim olmakla devlet adamlığıyla, uluslararası hukukun genel kurallarıyla bağdaştırmak mümkün değil. Ben bunun olmasını beklemiyorum,” dedi.

Solmaztürk: “Silopi’de yığınakta hedef Telafer mi?”

Solmaztürk, Silopi’ye asker sevkiyatında hedef olarak Kandil ve PKK’nın olamayacağını da söyledi. Solmaztürk, Silopi’den Irak topraklarında Telafer’in hedeflenebileceğini de işaret etti.

Ancak bu durumda Türkiye’nin Bağdat ile karşı karşıya kalacağını da vurgulayan Solmaztürk, “Irak hükümetine rağmen Türkiye oradaki Şii milislerle mi çarpışacak? Bakan Işık’ın terörle mücadelesi de genel bir ifade. Meclis’in hükümete sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren tezkere ‘terörle mücadele’ kapsamında. Ama bunun sonucu ne ve hangi siyasi maksada hizmet ediyor, buna bakmalıyız. TSK’yı böylesi bir yığınak yaparak, böylesi bir operasyona sokuyorsanız Meclis ve Türk halkına hangi hedefe ve hangi maksatla bu operasyona kalkışıyorsunuz açıklamak zorundasınız. Eğer açıklamıyorsanız benim de dediğim gibi iç politika münazaralarıyla yapılmaktadır,” dedi.

VOA

EN SON EKLENENLER