Irak’ın güneyi felç oldu

Irak yakın tarihinin en ağır toplumsal krizini yaşıyor. Petrol zengini ülkede yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle, nüfusun önemli bir kesimi yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve ağır bir işsizlik var. 

Eylemciler bu siyasi sitemin köklü bir şekilde yeniden inşa edilmesi ve tüm yönetici sınıfının yenilenmesini istiyor.

1 Ekim’de başlayan gösterilerde şimdiye kadar 350’yi aşkın kişi hayatını kaybetti.

Salı günü Kerbela’da gerçek mermilerle müdahale sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Çarşamba sabahından itibaren kentte ana okulları, ilkokullar ve dini okullar kapılarını kapattı.

Bu iki günlük kapatma, Şiilerin diğer kutsal kenti Necef’te de yaşanırken, Babil eyaletindeki El Hilla’da da benzer manzaralar gözlendi.

Her yıl milyonlarca Şii’nin ziyaret ettiği Kerbela’da sabah saatlerinde kara dumanlar yükseliyordu. Kentin temel yolları kapatıldı. Bunlar arasında Babil’e doğru giden yol da var.

Bu bölgede sivil itaatsizlik eylemleri Salı günü şiddet olaylarına konu oldu. İki gün içerisinde 100 dolayında kişi yaralandı. Hepsi güvenlik güçlerinin attığı gaz bombalarının hedefi oldu.

Daha güneydeki Diwaniye’de okullar ve idari kurumlar kapatıldı. Eylemciler, memurların büroları açmasını engellemek için grev noktaları oluşturdu. Güvenlik güçleri, kent genelinde yolları kapatan ve lastikler yakan eylemciler karşısında geri çekildi.

Kut ve Necef kentlerinde kamu sektörü de kapalı kaldı. Nasıriye ve Basra’da oturma eylemleri ile Nasıriye kamu petrol şirketinin yerel şubesi bloke edildi. Nasıriye’deki yetkililer iki gün boyunca idari kurumların kapatılması talimatını verdi.

Bağdat’ta maskeli ve yüzlerini kapatan gençler yollarda barikatlar kurdu. Güvenlik güçleri ve eylemciler karşılıklı pozisyonlarını koruyorlar.

EN SON EKLENENLER