İş başvurularında yabancılara yönelik ayrımcılık oldukça fazla

Fransa’da bizzat hükümet tarafından yaptırılan ve iş başvurularında maruz kalınan ayrımcı uygulamaları tespit amaçlı araştırmanın sonuçları, söz verilmesine rağmen yayınlanmamıştı. Kasım 2018-Ocak 2019 arasında yapılan söz konusu araştırma kapsamında Fransa’nın 6 bölgesinde borsada hisseleri bulunan 103 büyük şirkete 17 bin 600 iş başvurusu gönderildi.

Araştırmacılar, aynı nitelikler, eğitim düzeyi ve tecrübeye sahip farklı birçok özgeçmişi (CV) Fransız ve Arap isimleriyle ayrı ayrı işverenlere gönderdiler.

YÜZDE 20 DAHA AZ CEVAP ALMA ŞANSI

France Inter araştırmanın sonuçlarına dayandırdığı bir haberine göre, Cezayir, Fas veya Tunus kökenlilerin Fransızlara oranla iş başvurularına ‘cevap alma’ şansı yüzde 20 daha az.

Buna göre, isim veya soy isminden Arap kökenli olduğu anlaşılan bir kişinin işe alınmadan ziyade, öncelikle başvurusuna cevap almayı umması gerekiyor.

SPONTANE BAŞVURULARDA YÜZDE 30 DAHA AZ

Herhangi bir iş ilanına yapılan başvurularında yüzde 20 daha az şanslı olan Mağrip kökenlilerin diğer durumlarda ise daha fazla ayrımcılığa uğradığı da araştırmadan çıkan bir diğer sonuç. Herhangi bir iş ilanı olmadan yapılan spontane başvurularda kontağa geçilme şansı Fransızlara oranla yüzde 30 daha az.

‘AÇIKLA-UTANDIR’

Paris-Est Marne-la-Vallée Üniversitesi’nden Yannick L’Horty tarafından yönetilen araştırma kapsamında 103 şirketten 40’ında ayrımcılığın çok daha yoğun bir biçimde yapıldığı sonucuna varıldı.

Ancak bu şirketlerin ismi Fransa Şehircilik ve Konut Bakanlığı tarafından açıklanmadıkça araştırmacıların yayınlama izni bulunuyor.

Daha önce birçok ülkede ‘name anda shame’ (açıkla ve utandır) şeklinde yapılan birçok kampanyaya rağmen Fransa hükümeti, şimdilik bu şirketlerle ‘istişare etme’ seçeneğini öne çıkarıyor.

ALMANYA’DA DA BENZERİ AYRIMCILIKLAR

Almanya’da da iş başvurularında yabancı kökenlilere yönelik ayrımcılıklar yeni değil. Geçtiğimiz yıllarda bin 800 kadar irili ufaklı şirkete farklı isimlerle gönderilen benzer CV’lere de farklı cevaplar geldiği ortaya çıkmıştı. Buna göre, daha ziyade 6 ve daha az çalışanı olan küçük işletmelerin yabancı gençlere staj ve çıraklık eğitimi başvurularında daha fazla ayrımcı davrandığı sonucuna varılmıştı.

ALMANYA’DA GÜNDEME DÜŞEN UTANÇ VERİCİ OLAY

Ayrımcılığa dair Ocak ayında trajikomik bir olay yaşanmıştı. Başkent Berlin’deki tanınmış bir mimarlık ofisine yapılan staj başvurusuna ilişkin yönetici kişi ile başvuruyu inceleyen kişi arasındaki yazışma, yanlışlıkla başvurucu gence gönderilmişti.

Arap kökenli gencin başvurusuna cevaben astına mail yazan ofis yöneticisi, “Lütfen Arap olmasın” diye yazmıştı. Ancak bu mesaj yanlışlıkla başvurucu gence gönderilmişti, o da mesajı Facebook ve Twitter üzerinden ifşa etmişti.

EN SON EKLENENLER