İşkenceden geçirilen Xerabê Bavalı Aykut tahliye edildi

Nusaybin’in Xerabê Bava köyündeki yasak esnasında gözaltına alınarak işkenceden geçirilen ve daha sonra tutuklanan Abdi Aykut ilk duruşmada tahliye edildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy (Xerabê Bava) köyünde 11 Şubat tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı esnasında başlatılan operasyonlarda askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz kalan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Abdi Aykut’un ilk duruşması görüldü. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Aykut’un yakınları ve avukatı katıldı. “Örgüte yardım etmek” gerekçesiyle yargılanan Aykut tahliye edildi.

NE OLMUŞTU?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava köyünde 11 Şubat 2017 tarihinde valilik tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 2 Mart tarihinde sona eren yasak sırasında tamamen ablukaya alınan köyde 39 kişi gözaltına alındı. 14 günlük gözaltı sırasında işkenceye maruz kalan köylülere karakolda ajanlık teklif edildi. Gözaltına alınıp serbest bırakılanlar arasında bulunan A.E., “Beni 5-6 metre yükseklikteki kayalıklardan attılar. Ağzıma silah namlusunu koyarak ölümle tehdit ettiler” demişti.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan Abdi Aykut’a uzun bir süre ulaşılamamış ve daha sonra yoğun işkenceye maruz kalmış bir haldeki fotoğrafının basına yansıması ile karakolda tutulduğu öğrenilmişti. İşkenceyle tanınmaz hale getirilen Aykut, 1 Mart’ta tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevine gönderilmişti.

BAKAN SOYLU İŞKENCEYİ DOĞRULAMIŞTI!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, köyde yaşananlar ve Aykut’un işkence görmüş haldeki fotoğrafı hakkında, “Hukuk devletinin dışında hiçbir şey yapılmıyor. O yaşlı dediğiniz adam teröre ev sahipliği yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

ÇOK SAYIDA EV YIKILMIŞ, HAYVANLAR ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Yasak sırasında köye gitmek isteyen DTK, TJA, HDP ve DBP ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi askerler tarafından engellenmişti. Yaşanan çatışmalarda 3 kişinin yaşamını yitirdiği köyde, çok sayıda ev, ahır ve erzak deposu olarak kullanılan tarihi mağaralar “sığınak” denilerek kepçelerle yıkılmış, hayvanlar öldürülmüştü.

Köydeki yaşanan yıkım ve yurttaşların maruz kaldıkları uygulamalar, yasağın kalkmasının ardından köyde incelemelerde bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri tarafından rapor haline getirilmişti.

EN SON EKLENENLER