İskoçya’da kritik oylama

İskoçya özerk yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, bağımsızlık yolunda önemli bir hamlede bulunuyor

Birleşik Krallık’tan ayrılma referandumu sürecinin başlaması için İskoçya Parlamentosu’nda oylama yapılacak. İngiliz yönetimi, Londra’nın AB’den çıkma süreci tamamlanmadan İskoçya’nın bağımsızlık referandumu yapmasına izin verme yanlısı değil.

AB’den çıkış referandumu (Brexit) sonrası birlikten ayrılma hazırlıkları yapan Birleşik Krallık çatırdıyor. İngiltere’nin AB’den kopma adımlarını atması sonrası İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’in kopabileceği korkusu yaşanıyor. İskoçya’da bağımsızlık tartışmaları ve hazırlıkları şimdiden yoğunlaştı. Birleşik Krallık (Britanya) Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecini başlatacak olan notasını Brüksel’e göndermesine bir gün kala İskoçya Parlamentosu’nda bağımsızlık referandumu için oylama yapılacak.

İskoçya’nın Büyük Britanya’dan bağımsızlığı için öngörülen referandumun kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

May iknaya çalışıyor

Bir süredir İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ile görüşerek ikna etmeye çalışan İngiltere Başbakanı Theresa May, çarşamba günü AB’den “boşanma” mektubunu Birlik Komisyonu’na gönderecek. Britanya hükümetinin AB’den ayrılma sürecinde benimsediği tartışmalı “topyekun çıkış” stratejisi, İskoçya’nın bağımsızlığının yeniden gündeme gelmesine yol açmıştı. 2016 yılındaki referandumda çoğunluğun AB’de kalınmasından yana oy kullandığı İskoçya, Avrupa iç pazarından ayrılmak istemiyor. Ayrıcalıklı uygulamalara karşı çıkan Başbakan May, İskoçya’ya ek yetkiler tanımaya ise hazır olduklarını söyledi. Londra, ülkeyi AB’nin siyasi kurumları gibi Avrupa iç pazarından da çıkarmayı amaçlıyor. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Britanya’nın AB’den ayrılışı tamamlanmadan, 2018 sonbaharı ile 2019 yılı ilkbaharı arasında bağımsızlık referandumu yapılmasını planlıyor. İskoçya’da halkoylaması yapılabilmesi için İngiltere hükümeti, onay vermesi gerektiğini savunuyor. 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskoçların yüzde 55’i Britanya’da kalınması yönünde oy kullanmıştı. 2016 yılının Haziran ayındaki Brexit referandumunda İskoçların yüzde 62’si AB’de kalınmasından yana oy kullanmıştı.

Kuzey İrlanda’da hükümet krizi

İngiliz ordusunun yıllarca kan döktüğü Kuzey İrlanda’da özerk hükümet kurulamıyor. Sinn Fein Lideri Michelle O’Neill, yeniden koalisyon kurulmasının önünde engeller olduğunu söyledi: “Müzakerelere doğru bir tutumla geldik. Kurumların çalışmasını ve bütün vatandaşların ona ulaşmasını istedik. Malesef onlar vatandaşların, tarafların eşitliği ve bunun uygulanması konusunda engelleyici pozisyonlarını devam ettirdi.” Kuzey İrlanda’nın eski başbakanı ve Demokratik Birlik Partisi lideri Arlene Foster, gelinen noktadan Sinn Fein’i sorumlu tutarak “Yeni yönetimin oluşturulmasını bloke eden Sinn Fein’in kararı çok üzücü ve temsil ettiğimiz bütün halka zarar verici” dedi.

90 sandalyeli parlamentoda Demokratik Birlik Partisi 28 ve Sinn Fein 27 milletvekili çıkardı. Partilere koalisyon hükümeti kurması için verilen üç hafta süre sonra erdi. İngiliz yasalarına göre krizin devam etmesi durumunda Kuzey İrlanda’nın yetkileri Londra’ya geçiyor.

EDINBURG

EN SON EKLENENLER