Kadınlar pedal çevirerek farkındalık yaratıyor

Kadınların trafikte bisikletleriyle görünür olması için mücadele veren çoğunluğu öğretmen Diyarbakır Kadın Bisiklet Grubu üyeleri, bisiklet kullanmanın ekolojist ve aktivist bir tavır olmasıyla birlikte kadınların özgür duruşu olduğunu dile getiriyor.

Eylül ayında Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi bünyesinde kurulan ve 50’ye yakın üyesi olan Diyarbakır Kadın Bisiklet Gurubu, trafikte kadınların bisikletleriyle görünür olmaları için mücadele veriyor. Amaçlarının trafikte bisikletli kadınların sayısını arttırmak olduğunu söyleyen kadınlar, bisiklet kullanmanın kadın özgürlüğü açısından bir duruş olduğunu belirtiyor.
‘EKOLOJİ KADINDAN BAĞIMSIZ OLAMAZ’
Bisiklet grubunun çoğu kendisi gibi öğretmen olan Zeynep Aykat, ekolojinin kadından bağımsız olamayacağını ve ekolojinin unsurunun kadın olacağını bisikletleriyle gösterdiklerini dile getirdi. Grubun kendisini bisikletle var eden tüm kadınlara açık olduğunu belirten Aykat, “Bu grup bisiklet sevdası olan her kadına açıktır. Kadının doğal yaşamla bütünleşmiş olduğunu, ekolojinin büyük bir parçası olduğunu bisikletlerimizle dile getirmeye çalışıyoruz. Her hafta Cuma günleri trafiğe çıkıyoruz. Trafikte var olduğumuzu gösteriyoruz. Bazı periyotlarda doğa turları düzenliyoruz. Yeryüzü sofrası kuruyoruz. Bununla birlikte bisiklet turları düzenliyoruz” diye anlattı.
BİSİKLET YOLU SORUNU 
Gurubun içerisinde ihraç ve sürgün edilen öğretmenlerin de olduğunu söyleyen Aykat, bisiklet kullanarak kadının trafikte yaşamış olduğu ötekileştirmeyi kırmaya çalıştıklarını dile getirdi. Kentin sınırlı noktalarında bisiklet yolu olduğuna değinen Aykat, “Oysa bisiklet dediğimiz kavram tıpkı araba gibi şehri çepeçevre sarmalı. Yoksa bu sadece bir hobi olmaktan öteye gidemez. İlerleyen zamanlarda bisiklet yollarının çoğalması için eylemsellik belirleyeceğiz” dedi.
‘BİSİKLET KULLANDIĞIM ZAMAN KENDİMİ ÖZGÜR HİSSEDİYORUM’
Düzenli olarak 5 yıldır bisiklet kullandığını söyleyen İngilizce öğretmeni Medine Mete ise bisiklet kullanmaya 2 arkadaşıyla başladığını, ilk kullandıklarında insanların garipsediğini anlattı. Mete, bisiklet kullandıkları için trafikte tacize maruz kaldıklarını belirterek, şöyle devam etti: “İlk kullandığımızda kadınların bisiklet kullanması garip gelmişti. Bu nedenle tacize maruz bırakıldık. Ancak biz devam ettik. Bu tepkiler bizi yıldırmadı. Bisiklet sürdüğüm zaman kendimi gerçekten özgür hissediyorum. Ayrıca yaptığımız meslek ve günlük hayatımızda üzerimizdeki stresle başa çıkma aracıdır bisiklet.”
‘DİYARBAKIR’DA BİSİKLET YOLLARI ARTIRILMALI’
6 yıldır aktif bir şekilde bisiklet kullandığını söyleyen Amed Ekoloji Meclisi Üyesi Çiğlem Akkaya da en büyük amaçlarının trafikte bisikletli kadın sayısını artırmak olduğunu ifade etti. Akkaya, günlük işlerinde sürekli olarak bisiklet kullandığını söyleyerek, Diyarbakır’ın bisiklet kullanmak için uygun bir yer olduğunu, ancak bisiklet yollarının az olmasının dezavantaj olduğunu kaydetti. Bisiklet kullananların sayısında artış olduğunu dile getiren Akkaya, Diyarbakır’da bisiklet yollarının arttırılması ve insanların bisiklet kullananlara daha saygılı davranması için mücadele ettiklerini aktardı.
‘BİSİKLET KULLANMAK KADIN İÇİN ÖZGÜR BİR DURUŞTUR’
Bisiklet kullanmanın aynı zamanda ekolojist ve aktivist bir duruş olduğunu ifade eden diyen Akkaya, “Bisiklet kullanmamın kendisi özgür bir duruştur. Kadın özgürlüğünü konuştuğumuz zaman bundan ayrı düşünemeyiz. Bisiklet kullanarak bu özgürlüğün simgesini göstermeye çalışıyoruz” diye ekledi.

EN SON EKLENENLER