Kadınların başta olduğu ülkeler salgınla mücadelede daha başarılı

Center for Economic Polich Research ile Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan araştırmada, son salgın kriziyle mücadelede ülkelerin yöneticilerinin cinsiyetlerine göre başarı düzeyleri irdelendi.

Halen devam eden Covid-19 salgınının başlangıcından 19 Mayıs’a kadarki vaka ve ölüm sayılarının temel alındığı araştırmada, kadınlar tarafından yönetilen ülkelerin genel olarak salgınla mücadelede daha başarılı oldukları sonucuna varıldı.

Araştırmada Almanya, Yeni Zelanda, Danimarka, Tayvan ve Finlandiya gibi kadınların başbakanlık koltuğunda olduğu ülkelerin Covid-19’la mücadelede başarılı oldukları vurgulanıyor.

‘DAHA AKTİF VE KOORDİNELİ CEVAP VERİLDİ’

The Guardian tarafından detayları paylaşılan araştırmada dikkat çekilen en önemli nokta ise, ülkelerin salgının neden olduğu sağlık krizine karşı aldıkları önlemler oldu. Buna göre, erkekler tarafından yönetilen ülkeler ile kadınların başta olduğu ülkeler arasında salgına verilen siyasi cevaplarda ciddi farklılık vardı.

‘POTANSİYEL ÖLÜMLERE KARŞI DAHA HIZLI VE KARARLI REAKSİYON’

Araştırmaya göre, kadınların yönetimde olduğu ülkelerde Covid-19 salgınının neden olacağı potansiyel ölümlere karşı daha hızlı ve kararlı bir biçimde harekete geçildi. Araştırmada yer alan uzmanlardan Supriya Garikipati, “Edindiğimiz sonuçlar, kadın yöneticilerin potansiyel ölümler karşısında daha hızlı ve daha kararlı bir biçimde harekete geçtiklerini açıkça gösteriyor” diye konuştu.

Kadın yöneticilerin çok daha erken sokağa çıkma kısıtlamalarını hayata geçirdiğine işaret eden Garipikati, benzer koşullarda erkek yöneticilerin bu kararları almakta geciktiğini vurguladı. Garipikati, kadın yöneticilerin uzun vadedeki ekonomik etkilerine rağmen daha fazla hayat kurtaracak kararlar aldığının altını çizdi.

Araştırmada, kadınların yönettiği ülkelerdeki ölüm vakalarının azaldığı da bu tezler için öne sürülen argümanlardan biriydi.

EN SON EKLENENLER