Kasım ayında işçi katliamı: 170 işçi-emekçi yaşamını yitirdi

KHK ile ihraç edilen KESK üyelerinin oturma eylemine destek ziyaretinde bulunan İSİG Meclis üyeleri, burada açıkladığı Kasım iş cinayetleri raporunda, en az 170 işçinin yaşamını yitirdiği belirtti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve 41 haftadır Kadıköy Altıyol’da eylem yapan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyelerini ziyaret etti. “OHAL; grev yasakları, işsizlik ve iş cinayetleri demektir” pankartının açıldığı eylemde sık sık “İş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz” sloganı atıldı. İSİG üyeleri, burada Kasım ayı iş cinayeti raporunu açıkladı.

OHAL iş cinayetlerini artırdı

İSİG üyesi Tarık Yüce, Kasım ayında en az 170 işçinin, yılın ilk on bir ayında ise en az 1851 işçinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. OHAL ile birlikte işçi ölümlerinde yüzde on artışın meydana geldiğine dikkat çeken Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşyerlerinde ya da çalışırken şiddet olaylarına maruz kalıp ölen işçilerin varlığı ise OHAL ile hiçbir sorunun çözülmediğini aksine şiddetin kalıcılaştığını ortaya koyuyor. OHAL ile ilgili birçok şey söylenilebilinir. Ancak OHAL’le beraber iş cinayetlerinin yüzde 10 artması ve OHAL’i on altı ayda 2 bin 719 işçinin yaşamın yitirmesi gerçeği tüm yaşananları özetliyor.”

131 işçi ‘işçi memur statüsünde’

İSİG Meclisi’nin yayınladığı Kasım ayı raporunun detayları şöyle: “Kasım ayında yaşamını yitiren 170 emekçinin 138’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 11’i esnaflardan olmak üzere 32’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

İş kollarına göre iş cinayetlerinin dağılımı

Kasım ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle; Tarım, Orman işkolunda 37 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 31 işçi; Taşımacılık işkolunda 25 işçi; Ticaret, Büro işkolunda 15 işçi; Gemi, Tersane işkolunda 12 işçi; Madencilik işkolunda 8 işçi; Metal işkolunda 8 işçi; Enerji işkolunda 7 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 5 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker 3 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 1 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 1 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 3 işçi yaşamını yitirdi.

Trafik ve servis kazaları

Kasım ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle; Trafik, Servis kazası nedeniyle 36 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 28 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 21 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 16 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; şiddet nedeniyle 13 işçi; intihar nedeniyle 11 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 9 işçi; patlama, yanma nedeniyle 8 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 7 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 5 işçi yaşamını yitirdi.

Ağırlıklı yaş aralığı 28-50

Kasım ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle; 14 yaş ve altı yaş grubunda 1 işçi, 18-27 yaş grubunda 28 işçi, 28-50 yaş grubunda 92 işçi, 51-64 yaş grubunda 28 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi, ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 13 işçi yaşamını yitirdi.

En çok iş cinayeti İstanbul’da

Yaşamını yitiren işçilerin şehirlere göre dağılımı şöyle; 23 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Bursa’da; 9 ölüm Konya’da; 8 ölüm Antalya’da; 7 ölüm Gaziantep’te; 6’şar ölüm İzmir, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta; 5’er ölüm Afyon, Ankara, Denizli, Kocaeli ve Manisa’da; 4 ölüm Sakarya’da; 3’er ölüm Adana, Balıkesir, Çanakkale, Elazığ, Kastamonu, Kayseri, Mersin, Muğla, Sivas ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Aydın, Edirne, Erzincan, Hatay, Kahramanmaraş, Muş, Samsun, Şırnak, Trabzon ve Yalova’da; 1’er ölüm ise Amasya, Burdur, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Karabük, Karaman, Kilis, Mardin, Niğde, Tekirdağ, Tokat, Tunceli ve Yozgat’ta yaşandı.”

EN SON EKLENENLER