‘Katalanlaşma’ korkusu

Referandum yapan Katalonya’ya yönelik İspanya’nın Franco dönemini hatırlatan tehditleri artarken, Özerk Meclis bugün, İspanya Meclisi ise yarın toplanıyor. AB’de Katalonya benzeri örneklerin çoğalması korkusu yaşanırken, Avrupa’da özerklik talepleri giderek yükseliyor

Bağımsızlık referandumu yapan Katalonya ile İspanya devleti arasındaki kriz, Avrupa’ya yayılma işaretleri verirken, İspanya’nın sağcı Mariano Rajoy hükümeti, diktatör Francisco Franco döneminin uygulamalarında çözüm arıyor. Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu, bugün “bağımsızlık” gündemiyle toplanırken, İspanya Meclisi ise, yarın özerk yönetimi askıya alma ve yetkileri merkeze devretme gündemiyle toplanacak. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, “AB bölünmekten korkmalı ve korkuyor” derken, hem kapitalizm hem de kapitalist “demokrasi”nin krizi derinleşiyor. Etrafını sömürerek, “kısmi refah”la emekçileri susturma yöntemini yıllardır uygulayan Avrupa’nın, bu çarkı da artık dönmemeye başladı. Birçok AB ülkesinde bir yandan faşizm yükselirken, bir yandan da radikal demokrasi ve anti-kapitalizm arayışı artıyor.

Özerk Meclis toplanıyor

Katalan parlamentosu Madrid’in anayasanın özerkliği ele alan 155’inci maddesini işletmeye yönelik adımlarının ardından, merkezi yönetime verilecek yanıtı görüşmek üzere, bugün bir araya gelecek. Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu’nun bugün yapacağı oturum, Madrid yönetiminin aldığı kararın Senato’nun onayına sunulmasından bir gün önce gerçekleşecek. Barcelona’daki özerk parlamentonun bugünkü oturumda, Katalan lider Carles Puigdemont’un talebi üzerine, bağımsızlık ilan edebileceği belirtiliyor. Başbakan Mariano Rajoy’un lideri olduğu muhafazakar Halk Partisi’nin (PP) çoğunluğu elinde tuttuğu Senato’da, Katalonya’ya yönelik özerkliği ve Meclis’ini askıya almaya yönelik yaptırımları onaylaması bekleniyor. Bu kararın, krizi bir üst boyuta taşımasından endişe ediliyor.

‘AB bölünmekten korkmalı’

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ise, Katalonya’daki bağımsızlık girişimini hiçbir AB ülkesinin tanımak istemediğini kaydetti. Tajani bunun gerekçesini ise, “AB bölünmekten korkmalı ve korkuyor. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin hepsi Katalonya’nın bağımsızlık girişimini desteklemeyeceğini açıkça belirtiyor” sözleriyle açıkladı. İtalya’nın ekonomik açıdan zengin bölgelerinden Lombardiya ve Veneto’da da merkezi yönetimden daha geniş haklar almayı danışmak üzere, özerklik talebiyle referandum yapılmıştı. Birçok AB ülkesinde de benzer talepler hızla yükseliyor. Öte yandan Macaristan’ın ırkçı Başbakanı Viktor Orban, milyonlarca sığınmacı ve göçmenin Avrupa’yı istila ettiğini savunarak, “Güvenli, adil, sivil, Hristiyan ve özgür Avrupa istiyoruz” dedi. Birçok AB ülkesinde Orban gibi faşist yaklaşımlar da yükseliş döneminde.

EN SON EKLENENLER