Kaynaklar ölüm saçan silahlara

Petrol, etnisite, mezhep çelişkilerine oynayarak Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren ABD, Rusya ve AB ülkeleri; evleri, hastaneleri, çocukları bombalayan ülkeleri silahlandırmayı durdurmuyor. Bölge ülkelerine yeni silah sevkiyatı hazırlıkları yapılıyor

Ankara, mali kaynakları yoksullara, asgari ücretlilere, öğrencileri Cemaat yurtlarından kurtaracak yurtlara harcamak yerine silahlara akıtıyor. Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi’nin (BICC) 2016 Küresel Silahlanma Endeksi’ne (GMI) göre askeri harcamalarda İsrail başı çekerken Türkiye 20’nci sırada yer alıyor.

Halep, Bab, Minbic, Musul, Rakka, Der Zor, Kırım, Kudüs, Gazze, Batı Şeria, Sina’da, Yemen kentlerinde katliamlara ve altyapı yıkımına sebep olan gruplara, köktendinci oluşumlara ve bu alanlarda nüfuz genişletmeye çalışan ülkelere batıdan silah sevkiyatı sürüyor. DW haberine göre anlaşmazlıkların giderek artması nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde yeniden silahlanma eğilimi dikkat çekiyor. Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi’nin (BICC) 2016 Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporunda silahlanmaya ilişkin ayrıntılar yer alıyor. Silahlanma harcamalarında 152 ülke listesinde Almanya 100’üncü sırada gelirken İsrail dünyanın en fazla askeri harcamasını yapan ülke olarak birinci sırayı alıyor. Silahlanan ülkeler arasında ilk onda İsrail’den sonra Singapur, Ermenistan, Ürdün, Rusya, Güney Kore, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Azerbaycan ve Brunei geliyor. Brunei’yi Kuveyt, Belarus, Umman, Cezayir, Ukrayna, Bahreyn, Suudi Arabistan, Moğolistan, Vietnam ve Türkiye izliyor. Mısır cuntası 2013 yılındaki askeri darbe sonrasında 2015’te askeri harcamalarını 53,6 milyar dolara çıkartarak hissedilir bir artış kaydetti. Suudi Arabistan’ın silahlanma harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 13,7’sine denk düşüyor.

Silah üreticisi ülkelerinden ABD, 595 milyar dolar harcama ile hâlâ en başta gelen ülke konumunda. Onu 214 milyar dolar ile Çin izliyor. Ardından 91 milyar dolar silahlanma harcamasıyla Rusya geliyor.

1 doktora 48 asker

Kırım Yarımadası’nın Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra Ukrayna’nın silahlanmasının önemli ölçüde artmış olmasının pek şaşırtmadığı yorumları yapılıyor. Ukrayna 2015 yılında 23’üncü sıradayken 2016’da 15’inci sıraya yükselmiş bulunuyor. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın yanı sıra üç Baltık ülkesi de 2013 ile 2015 yılları arasında askeri harcamasını artırdı. Litvanya’nın NATO müttefiki Almanya’dan M577 tipi 168 adet zırhlı araç satın almak üzere Almanya ile anlaşma imzaladığı ajanslara yansıdı.

Asya kıtasında Güney Çin Denizi’ndeki kıta sahanlığına ilişkin anlaşmazlıklar göz önünde bulundurulduğunda silahlanmada önemli ölçüde artışın görülmediği saptanıyor. BICC raporunda Çin, Endonezya, Vietnam, Filipinler ve Japonya’nın silah harcamalarının belirli bir düzeyde kaldığı belirtiliyor. Afrika ülkeleri de militarizmr boğuluyor. Örneğin Angola’da 100 bin kişiye sayısal olarak 1 doktor, fakat 48 asker düşüyor.

BONN

EN SON EKLENENLER